Meteen naar de inhoud
 

Wat kost een Labradoodle? Met die vraag begint het meestal. De kinderen willen een hond omdat de buren er een hebben of dat vriendje of vriendinnetje waar ze altijd spelen. Of misschien ben je zelf wel voor dat vertederende snuitje gevallen. Hoe dan ook, je denkt er sterk aan om een Labradoodle te gaan kopen.

Een van de eerste vragen die dan beantwoord moeten worden is wat de aanschaf van zo’n hond gaat kosten. Als je lekker aan het sparen bent geweest, wil je natuurlijk ook wel weten of je nu genoeg in je spaarvarken hebt zitten om een Labradoodle te kopen.

En eerlijk is eerlijk; als je zo’n trouwe viervoeter hebt aangeschaft, wil je toch ook het allerbeste voor je hond. En dat zijn hele leven lang. Eenmaal bij jou in huis is hij (of zij) helemaal van jou afhankelijk en de hond heeft er recht op goed verzorgd (en af en toe verwend) te worden.

Als de hond eenmaal aangeschaft en bij jou in huis is, dan stoppen de kosten natuurlijk niet. Er is hondenvoer nodig, een mand, een bench, een hondenriem, een bot om lekker op te kauwen, knuffels, hondenbelasting, misschien een verzekeringen af en toe een bezoekje aan de trimsalon en de dienrenarts.

Labradoodle honden staan er niet om bekend dat het honden met een lage aanschafprijs zijn (het zijn tenslotte rashonden). Maar het zijn wel bijzondere honden. Ze hebben gewoon iets wat andere honden niet hebben. Daarom ben je ook op deze soort gevallen, toch?

In dit artikel gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat kost een Labradoodle? Je leest waarom de aanschafkosten relatief hoog zijn, wat de vaste en variabele kosten zijn en welke kosten je wel kan, maar niet hoeft te maken.

Kortom; er zijn meerdere antwoorden mogelijk op de vraag: Wat kost een Labradoodle? Lees snel verder!

Wat wil je?

Simpel gezegd kun je de kosten voor je Labradoodle net zo gek maken als je zelf wilt. De mogelijkheden zijn legio.

Het meeste verschil maakt de keuze tussen een Labradoodle en een echte Australian Labradoodle.

Daarna komt de keuze om je hond te kopen via Marktplaats, via een erkende fokker of uit een asiel.

Tenslotte zijn er nog andere mogelijkheden, zoals de grootte van de hond. Van klein naar groot zijn dat: mini, medium en groot/standaard.

Aanschafprijs, vaste en variabele kosten

De vraag: “Wat kost een Labradoodle” is op verschillende manieren te beantwoorden.

Allereerst is er de aanschafprijs, wat betaal je voor een puppy bij de fokker, of een volwassen hond bij het asiel? Dit zijn de eenmalige kosten.

Daarnaast zijn er de vaste, of jaarlijkse kosten. Hierbij kun je denken aan voeding, jaarlijkse inentingen, hondenbelasting, verzekeringspremie, cursussen etc.

Tenslotte zijn er nog de variabele en onverwachte kosten. Dit zijn de kosten voor een dierenarts bij een ongeluk of ziekte van je hond, een bench die een keer aan vernieuwing toe is, dat soort dingen.

Bij het bereiken van een normale leeftijd voor een hond (zo’n jaar of 14), kun je de basisregel aanhouden dat de totale kosten voor verzorging en levensonderhoud meer zijn dan de aankoopprijs van de hond.

Aanschafprijs. Wat kost een Labradoodle?

Als we het hebben over de aanschafprijs, dan kan de vraag “Wat kost een echte Australian Labradoodle?” als volgt kort worden beantwoord: Tussen de € 1.700,- en € 2.000,- Je krijgt daarvoor een pup met certificaat en paspoort. Ook mag je verwachten dat de pup is ontwormd en de benodigde inentingen heeft gehad.

Ook hogere prijzen kom je wel tegen. Dat kan er aan liggen dat de pups uit betere foklijnen komen. In dat geval is het altijd belangrijk dat er een stamboom bij de hond geleverd wordt.

Wat kost een Labradoodle? Foto van een labradoodle pup op een bank.

Hoe komt het dat een Australian Labradoodle zo duur is?

Het fokken van een echte Australian Labradoodle is een tijdrovend proces. De Australian Labradoodle is echt veel meer dan een kruising van een Labrador Retriever en een Poedel. In het artikel “Wat is een Labradoodle?” kun je meer lezen over het ontstaan van deze hondensoort.

Er is een strenge selectie procedure om bij de juiste honden uit te komen om mee te fokken. De goede fokker wil namelijk alle eigenschappen van de Labradoodle terugzien in de nieuwe puppy’s. Denk dan bij voorbeeld aan een mooie vacht en een goed en sociaal karakter.

De Australian Labradoodle staat erom bekend dat deze hond geen allergische reacties oproept bij zijn bezitter. Dit is een eigenschap wil de fokker zeker terug wil zien. Dit gaat echter niet bij de eerste de beste kruising. Het is dus echt niet makkelijk om honden te fokken die al deze gewenste eigenschappen hebben.

Er is een goede (lees: dure) moederhond nodig. Die moederhond moet uitgebreid medisch getest worden. Je wilt tenslotte voorkomen dat er ziekten of zwakheden in het fokprogramma terecht komen.

Als het zo’n beetje de tijd voor de dekking is, dan zijn er vaak meerder bezoeken aan de dierenarts noodzakelijk om het juiste tijdstip van de dekking te bepalen.

Net als een goede moederhond is een hele goede dekreu erg belangrijk.

De fokker moet lid zijn van de ALAEU (Australian Labradoodle Association EUrope) en daar contributie aan betalen.

De dierenarts moet de puppy’s keuren en voorzien van een chip.

Doordat het zo belangrijk is dat de goede eigenschappen van de Labradoodle worden doorgegeven aan de nieuwe puppy’s, is het fokken van Labradoodle pups geen “lopende band werk”. De fokker heeft vaak de moederhond en het nestje pups in huis. Het is dus logisch dat er niet heel veel nieuwe Labradoodle pups beschikbaar zijn. Ook hier geldt het economische basisprincipe: Hoe minder aanbod, hoe hoger de prijs.

Voer

Hondenvoer kan een belangrijke kostenpost worden, dit hoeft echter niet. Het hangt er maar net vanaf voor welk voer je kiest.

Als je op zoek gaat naar hondenvoer kun je de termen KVV (Kant en klaar Vers Vlees) en BARF (Biologically Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food) tegenkomen. Beide zijn vers vlees. Dit is tevens het duurste soort voer.

Veel honden krijgen echter gewoon brokjes te eten. Dit is het goedkoopste voer voor je hond.

Afhankelijk van de grootte van je hond en welk voer je je hond geeft, ben je tussen de € 0,30 en € 5,- per dag kwijt

Tekening van een dierenarts met kleine hond

Medische kosten

Je hond zal meermaals een bezoek aan de dierenarts brengen. Dat begint als als-ie nog een pup is. Het is goed als de dierenarts regelmatig even kijkt of alles nog in orde is. Zo’n standaard bezoek zal meestal zo’n € 30,- tot € 50,- kosten.

Ook kunnen er tijdens het bezoek de nodige inentingen plaatsvinden. Een standaard jaarlijkse inenting kost je ongeveer € 50,-

Je kunt er voor kiezen om je hond te laten castreren (+/- € 150,- tot € 400,-) of steriliseren (+/- € 300,- tot € 600,-) De prijzen variëren per dierenarts en de grootte van je hond.

De bestrijding van vlooien kun je makkelijk zelf doen. Hiervoor zijn pilletjes, sprays en halsbandjes in de handel. De kosten lopen uiteen van € 10,- tot ongeveer € 50,-

Dit zijn wel de meest voorkomende kosten. Voor de overige kosten, zoals gebitsreiniging, operaties etc. kun je het beste even op de site van de dierenarts of dierenkliniek bij jou in de buurt kijken.

Trainingen en cursussen

Het volgen van een hondentraining is wel een goed idee omdat het leerzaam en leuk is.

Als je samen met je pup een puppy cursus volgt, werk je gelijk aan een goede verstandhouding tussen jou en je pup.

Veel hondenscholen verzorgen naarst de trainingen ook ander onderwijs, zoals trainingen en workshops. Als je samen met jouw hond een hondensport wilt gaan beoefenen, ben je hier ook aan het goede adres.

Betaalde trainingen en cursussen

Ook hier kun je het net zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn cursussen voor van alles en nog wat. Cursus Speuren, cursus Hond en Kind, cursus Sociale wandelingen etc. etc.

Een basis puppycursus zit zo rond de € 75,- voor 5 lessen. Een basiscursus en een gevorderden cursus zitten op rond de € 125,- voor 10 lessen.

Als je hond gedragsproblemen heeft en je wilt daar wat aan doen door middel van gerichte training dan kost dat wel iets meer. Ga uit van € 100,- tot € 125,- per uur.

Als de gedragsproblemen niet zo groot zijn en je wilt dit op een goedkopere manier doen, dan is in eerste instantie ook telefonisch consult mogelijk. De kosten hiervoor variëren per aanbieder, maar hou rekening met zo’n € 25,-

Aan de hand van dit gesprek beslissen jullie dan of het daarna nog nodig is dat je naar de trainer gaat, of dat de trainer bij jou komt.

Ook hier zijn er weer grote verschillen tussen de aanbieders en de cursussen en trainingen die ze aanbieden.

Gratis trainingen en cursussen

Je kunt met je hond naar de training gaan, maar in de tijd van de Corona crisis zijn veel hondenscholen (tijdelijk) dichtgegaan. Dit had onder andere als resultaat dat er ook gratis online trainingen zijn ontstaan.

Als je om bepaalde redenen dus niet naar een hondentraining kan of wil, kan dit een goed en gratis alternatief zijn. Het nadeel is dat het stellen van vragen iets lastiger is.

Trimmen

Het is goed om de vacht van je Labradoodle van tijd tot tijd te knippen (trimmen). De haren van je hond worden anders te lang. Een goede trimbeurt voorkomt:

 • Dat er klitten in de vacht van je hond komen
 • Dat hij jeuk krijgt
 • Dat hij niet meer uit z’n ogen kan kijken doordat al dat haar voor z’n ogen groeit.
 • Dat er resten van ontlasting in zijn vacht blijven hangen

Voorkom liever dat je hond er steeds slechter uit gaat zien en zich ongelukkig gaat voelen.

Je kunt het trimmen zelf doen, maar je kunt ook bij de trimsalon terecht.

Zelf trimmen

Als je dit zelf wilt doen, ben je natuurlijk goedkoper uit. Op YouTube zijn er wel video’s te vinden die je laten zien hoe je dit het beste kunt doen. Je investeringen bestaan dan hoofdzakelijk uit een goede borstel en een goede rechte schaar met ronde punten. Voorkom dat je je hond pijn doet en neem er gewoon lekker de tijd voor.

Trimsalon

Goede trimsalons zijn er overal wel. Kijk op het internet, of vraag andere hondenbezitters met welke trimsalon zij goede ervaringen hebben.

De prijzen variëren van € 40,- tot € 125,- Dit hangt af van de hoeveelheid werk die de trimmer/trimster aan de vacht heeft. Vaak zijn er ook behandelingen inbegrepen als wassen, drogen, nagels knippen en oren schoonmaken. Op de website van je trimsalon kun je meer informatie vinden over de tarieven en welke behandelingen in de prijs zitten.

Een goede trimsalon zal vooraf en in overleg met jou een prijs opgeven voor de uit te voeren behandeling(en).

Vaak wordt als richtlijn aangehouden om elke 8 à 10 weken de trimsalon te bezoeken. Als we een eenvoudig rekenvoorbeeld aanhouden van 5 x per jaar (dus elke 10 weken) naar de trimsalon à € 75,- per keer, dan kom je al uit op € 375,- per jaar.

Hondenbelasting

In veel gemeenten moet je nog hondenbelasting betalen (wordt in de volksmond ook wel ‘Blaftax’ genoemd).

Deze belasting bestaat al sinds de Middeleeuwen en is toen ingevoerd om de overlast van zwerfhonden tegen te gaan en om de verspreiding van hondsdolheid (rabiës) te beperken.

De hondenbelasting verschilt per gemeente en loopt uiteen van rond € 40,- tot zo’n € 125,- per jaar.

Daarbij moet worden opgemerkt dat het bezit van een tweede hond zwaarder wordt belast (gemiddeld zo’n € 70,-) en het bezit van een derde hond nog zwaarder wordt belast. Daarbij helpt het niet om elke hond op een andere naam binnen het gezin te registreren. De gemeente kijkt alleen naar het huisadres.

In sommige gemeenten betaal je wel hondenbelasting als je binnen de bebouwde kom woont, en niet als je in het buitengebied van die gemeente woont.

Veel gemeenten kiezen er overigens voor om de hondenbelasting af te schaffen. De reden hiervan is veelal dat het onrechtvaardig is omdat kattenbezitters geen belasting over het bezit van katten hoeven te betalen.

De reden waarom er geen belasting wordt geheven op het bezit van katten en andere dieren is dat deze vaak minder worden gehouden en dat controle lastiger is. De kosten van de controle hierop is dan vaak hoger dan de eventuele opbrengsten ervan.

Op de website van jouw gemeente is er wel te lezen of je hondenbelasting moet betalen en zo ja, hoeveel.

Bench, riem, speeltjes en dergelijke

Als je voor het eerst een puppy koopt, dan heb je ook spullen nodig om het je hond zo veel mogelijk naar z’n zin te maken. Je wilt tenslotte dan hij zich bij je thuis voelt, nietwaar?

Je hond heeft een eigen plekje in jouw huis nodig wat echt helemaal van hem zelf is. Een lekkere bench of mand is daarvoor heel geschikt. Deze zijn er al vanaf ongeveer € 20,- en ook hier kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Voor hondenriemen en speeltjes geldt dat deze al voor een paar euro te koop zijn.

Verzekeringen

De 2 belangrijkste verzekeringen zijn: aansprakelijkheidsverzekering en verzekering voor medische kosten. Laten we ze 1 voor 1 even bekijken.

Foto van een bruine labradoodle die in de graskant zit

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor verzekeringen kun je denken aan een aansprakelijkheidsverzekering. Je hond kan iets kapot maken, andere honden of mensen verwonden of ongelukken veroorzaken. Als je pech hebt, kunnen de kosten aardig oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. De kosten hiervoor liggen zo tussen de € 30,- en € 100,- per jaar.

Verzekering voor medische kosten

Een andere verzekering is een verzekering voor medische zorg.

Als het goed is, krijg je een hechte relatie met je hond. Het gevolg daarvan is dat je geen rationele, maar emotionele besluiten neemt als het over de gezondheid van je hond gaat. Je kijkt dan minder naar de kosten en meer naar de gezondheid en het welzijn van je hond. Je wilt dat hij of zij zo gezond en gelukkig mogelijk is en je wilt je hond zo lang mogelijk bij je houden.

In geval van ziekte van je hond of een ongeluk kunnen de medische kosten hoog oplopen. Afhankelijk van jouw financiële situatie kan een verzekering voor medische zorg een goede keuze zijn. Reken hiervoor zo’n € 15,- tot € 30,- per maand.

Overige: Asiel, reiskosten, etc.

Als je zelf op vakantie gaat, kun je ervoor kiezen om je hond mee te nemen, of om je hond achter te laten. Als je je hond achterlaat, kun je dat bij familie of kennissen doen. Hiervoor kun je een vergoeding geven, of je neemt iets leuks van je vakantie mee. Dat hoeft dus niet veel te kosten, vooral als je oppas het erg leuk vindt om een paar dagen of weken voor je hond te zorgen.

Asiel

Als je je hond naar het asiel brengt, dan ben je standaard zo’n € 15,- per dag kwijt. Voor een kleine hond betaal je over het algemeen iets minder dan voor een grote hond.

Deze kosten voor het asiel kunnen ook hoger uitvallen als je ervoor kiest dat je hond speciaal voer krijgt, of dat hij eens lekker gewassen wordt. Als je ervoor kiest dat het personeel van het asiel van tijd tot tijd wat leuke activiteiten met je hond doet, dan kan daar ook een meerprijs voor in rekening gebracht worden.

Foto van een bruine labradoodle die op een luchtbed in het zwembad drijft.

Reiskosten

Als je je hond meeneemt op vakantie, zul je misschien iets meer kwijt zijn voor een onderkomen waar ook huisdieren welkom zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Onder bepaalde voorwaarden mag je je hond meenemen in het vliegtuig. Afhankelijk van je bestemming, ben je hiervoor tussen de € 30,- en € 200,- kwijt. Als je moet overstappen en er zit meer dan 3 uur tussen de vluchten, ben je nog eens zo’n € 150,- kwijt voor de extra verzorging van je hond.

Het hokje (kennel) waar je je hond in vervoert, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet deze kennel met je hond onder de stoel zetten van de passagier die voor je zit.

Voor grotere honden geldt dat ze in het ruim vervoerd moeten worden. Ze moeten daarvoor in een kennel zitten die aan meer voorwaarden moet voldoen. Ze zijn te koop voor € 50,- à € 100,-

Verdere reiskosten kunnen bestaan uit speciale inentingen voor het land waar je naar toe gaat.

Overige kosten

Hieronder vallen alle kosten die hierboven niet vermeld staan.

Een voorbeeld hiervan is de honden uitlaatservice. Als basistarief kun je € 10,- per wandeling aanhouden. Ook hier weer variëren de prijzen per aanbieder. Als je meerdere wandelingen vooruit betaalt, ben je over het algemeen ook iets goedkoper uit.

Algemene info Opvoeding en Verzorging Labradoodle

Als het goed is, ben je nu iets wijzer geworden over de kosten voor het aankopen en verzorgen van een Labradoodle.

Als je meer wilt weten over het houden van een Labradoodle, dan is mijn artikel Labradoodle opvoeding en verzorging misschien ook wel interessant voor je.

2 reacties op “Wat kost een Labradoodle? De beste indicaties.15 min read

  1. Hallo Vincent,

   Net als de meeste honden kan ook de Labradoodle wel even alleen thuis zijn.
   Natuurlijk moet hij wel om de paar uur uitgelaten worden om even te plassen of te poepen.

   Labradoodles doe je er echter geen plezier mee door ze hele dagen thuis te laten.
   Ze hebben relatief veel beweging nodig en maken graag elke dag een flinke wandeling.
   Een stukje zwemmen vinden ze ook fijn.

   Buiten voldoende beweging, hebben ze ook behoefte aan gezelschap.
   Als er hele dagen niemand thuis is, zou een Labradoodle niet de 1e keus moeten zijn.
   Als er over het algemeen wel iemand thuis is, dan kan je veel plezier van een Labradoodle hebben.

   Kan je iets met dit antwoord Vincent?

   Groeten,

   Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image