Meteen naar de inhoud

Wat is een Labradoodle? Ja, goede vraag! Als je hondenliefhebber bent, dan heb je vast wel eens van een Labradoodle gehoord. Je weet wel, van die grote, lieve honden met zo’n dikke krullenvacht.

Ze kunnen je met hun grote ogen zo lekker speels en ondeugend aankijken. En ze staan bekend om hun sociale karakter.

Deze honden bestaat nog niet zo heel lang. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? En wat is nou eigenlijk een Labradoodle?

Leuke vraag om eens wat verder uit te zoeken. Dat gaan we doen in dit artikel. Lees gauw verder!

Wat is een labradoodle? Foto van een bruine Labradoodle ie in het gras ligt.

Populariteit

Nadat Yvon Jaspers met haar Labradoodle ‘Tommy’ alle boeren in de populaire TV serie ‘Boer zoekt vrouw’ een bezoekje bracht, is de populariteit van deze hondensoort enorm toegenomen. Niet zo verwonderlijk, want deze hond speelde een mooie bijrol in deze TV serie die veel mensen aan de buis heeft gekluisterd. Heel veel mensen hadden ineens interesse in deze hondensoort.

Herkomst

De Labradoodle is ontstaan door een hulpvraag, ergens in de 70-er of 80-er jaren van de vorige eeuw, van een echtpaar dat op Hawaï (USA) woonde. De vrouw was slechtziend en wilde daarom graag een hulphond die haar zou kunnen helpen in haar dagelijkse leven. Haar man was echter allergisch voor de meeste honden. Dat was dus een probleem waarvoor een oplossing moest worden gezocht.

Dit echtpaar vroeg aan de Australische hondenfokker Wally Conron om voor hun een nieuw hondenras te fokken dat een goed en lief karakter heeft en dus geschikt zou zijn als hulphond. Als tweede wens zou deze nieuwe soort geen allergische reacties mogen veroorzaken, zodat haar man geen last van de hond zou hebben. Een echte uitdaging dus.

Wally nam die uitdaging aan Hij nam daarom een Franse poedel (vanwege zijn allergie vriendelijke vacht en zijn intelligentie) en een Labrador Retriever (vanwege zijn vriendelijke karakter) en kruiste die met elkaar. In 1989 ontstond zo een hondensoort die hij ‘Labradoodle‘ noemde. Deze hondensoort heeft een sociaal karakter en een vacht die bijna niet verhaart. Opdracht volbracht, zou je kunnen zeggen.

Ja en nee. De hond die door deze kruising ontstond, was weliswaar een leuke hond, maar nog niet stabiel in al z’n eigenschappen, zoals allergie vriendelijkheid en geschiktheid als hulphond. Daarvoor was het nog te vroeg. Er moest nog meer gedaan worden om de goede eigenschappen blijvend te laten worden.

Dat gebeurde door deze hond weer te kruisen met andere rassen, zoals de Ierse Waterspaniël, de Curly Coated Retriever en de Ierse en Amerikaanse Cocker Spaniël. Hoe deze kruisingen precies tot stand kwamen, is nog altijd een goed bewaard geheim.

Toen deze hulphond na een aantal jaren kwam te overlijden, zijn de eigenaresse en haar dochter verder gegaan met het ontwikkelen van een Australian LabradDoodle.

Het grappige is dat de FCI – de Fédération Cynologique Internationale, oftewel de internationale hondenbond, de Labradoodle niet officieel als ras erkent.

Uit welke rassen is de Labradoodle ontstaan? M.a.w., wat is een Labradoodle?

Dat hangt ervan af welke Labradoodle het betreft. Er is namelijk 2 soorten Labradoodles.

Er bestaat een gewone Labradoodle en een Australian Labradoodle.

De Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen een Franse poedel en een Labrador Retriever. Deze honden zijn behoorlijk goedkoper dan de echte Australian Labradoodle. Vaak is de prijs van een Labradoodle de helft of minder dan die van een echte Australische Labradoodle.

Dit heeft ermee te maken dat er minder eisen worden gesteld aan het fokken van een ‘gewone’ Labradoodle. Die heeft namelijk geen Australian Labradoodle in de stamboom en de vader of moeder, of de grootvader of grootmoeder zijn Labrador Retriever of poedel.

Een gewone Labradoodle zou je op Marktplaats of andere websites, bij voorbeeld Puppyplaats.nl kunnen kopen

Foto van een witte Poedel

Verder is het misschien leuk om te vermelden dat de Labradoodle er in 3 verschillende maten is. Je hebt de mini Labradoodle, de medium Labradoodle en de standaard, of grote Labradoodle.

De mini en medium Labradoodle hebben een handig en niet te groot formaat. Hierdoor zijn ze gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. Hun geringere gewicht en afmetingen zijn dus een praktisch voordeel.

Voor de grote of standaard Labradoodle wordt dat al iets lastiger. Bij deze hond moet je echt speciale voorzieningen treffen als je hem mee wilt nemen op reis.

Ook is het zo dat de standaard of grote Labradoodle meer op zijn plaats is bij een baasje dat over meer ruimte of een groter huis beschikt. Een grote hond in een kleine behuizing is gewoon minder handig.

De Australian Labradoodle

In tegenstelling tot de gewone Labradoodle, worden de echte Australian Labradoodles niet zo heel veel aangeboden en zeker niet op Marktplaats. Hiervoor moet je echt bij de gespecialiseerde fokker zijn.

Het verschil tussen de gewone Labradoodle en de echte Autrstalian Labradoodle, is dat bij het ontstaan van de Australian Labradoodle er ook gebruik is gemaakt van andere hondenrassen en wel de volgende:

  • De Ierse Waterspaniël zorgde voor de speciale bruine kleur.
  • De Curly Coated Retriever zorgde voor meer haar, behalve in het gezicht.
  • De Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël zorgden voor een iets kleinere hond en zorgde er tevens voor dat de honden weinig verharen en daardoor weinig allergische reacties veroorzaken.

Het aandeel van ieder van deze soorten in de echte Australian Labradoodle is geheim, zoals we eerder al tegenkwamen. Dat is er ook de oorzaak van dat de Australian Labradoodle minder wordt aangeboden.

Omdat echte Australian Labradoodles veel minder beschikbaar zijn, zijn ze veel duurder in aanschaf. Als je interesse in deze honden hebt en je wilt er een aanschaffen, dan is het altijd raadzaam om een hond met een stamboom te kopen. Aan de hand hiervan kun je gelijk zien wie de voorouders van deze hond zijn en of het dus terecht is dat je een hogere prijs betaalt.

Voor verdere info over de Australian Labradoodle kun je overigens ook terecht op de site van de Australian Labradoodle Association EUrope, oftewel ALAEU*

*De Europese fokkers van Australian Labradoodles hebben zich verenigd in de ALAEU. ALAEU staat voor Australian Labradoodle Association Europe. Deze fokkers hebben zich tot doel gesteld om alleen de allerbeste Australian Labradoodles te fokken. Deze fokkers willen niet alleen lichamelijk hele gezonde honden hebben, maar ook honden waarbij het tussen de oren helemaal goed zit. Hierbij staat het belang van de honden altijd voorop. De honden moeten gezond zijn en gewoon lekker in hun vel zitten.Verder streven ze ernaar om altijd zo professioneel mogelijk te handelen en te communiceren.

Wat zijn de kenmerken van een Labradoodle, of Australian Labradoodle?

Op onze vraag: “Wat is een Labradoodle”, kunnen we dus 2 kanten uit. De gewone, of de Australian Labradoodle.

We hebben hiervoor gezien dat de voorouders van de Australian Labradoodle uit veel meer honderassen bestaat en dat daardoor de aanschafprijs een stuk hoger is.

Net als iedere hondensoort heeft ook een Labradoodle en de Australian Labradoodle specifieke kenmerken.

Een Labradoodle ziet er sierlijk uit en maakt een gezonde en levenslustige indruk. Zijn vriendelijke, bruine ogen zou je ook best een beetje ondeugend kunnen noemen.

Wat verder opvalt aan de kop zijn de grote en zachte, hangende oren.

Veel mensen kopen een Australian Labradoodle omdat ze de vacht zo mooi vinden. De vacht kan in 3 soorten voorkomen, namelijk curly (ook wel wolvacht genoemd), fleece en een mix van die twee, namelijk curly fleece.

Een bijkomend en belangrijk voordeel is dat de vacht niet verhaart en geen onaangename luchtjes verspreidt. Dit komt omdat deze hondensoort geen ondervacht heeft en omdat de haren zo dicht op elkaar zitten waardoor er weinig ruimte is voor huidschilfers.

De Australian Labradoodle staat erom bekend dat zijn vacht geen allergische reacties opwekt. Veel mensen met een honden allergie kunnen dus wel een Australian Labradoodle houden. Het is echter wel raadzaam om dit ook eerst even uit te proberen alvorens een Labradoodle aan te schaffen. Je kunt namelijk ook allergisch zijn voor het speeksel, de huidschilfers of de urine van een hond.

Het is overigens zo dat de Labradoodle geen ruiperiode kent. Hij zal echter altijd wel wat haar verliezen, net zoals wij, mensen dat doen.

Als het voorkomen van allergische reacties belangrijk voor jou is, dan is het raadzaam om voor een echte Australian Labradoodle te gaan. Bij deze soort is het namelijk veel zekerder dan bij een gewone Labradoodle dat allergische reacties uitblijven.

Verdere kenmerken en eigenschappen van de Labradoodle zijn:

  • Leeftijd: Maximaal 10 tot 14 jaar
  • Grootte en gewicht: Dit hangt van het type Labradoodle af. We hebben eerder al gezien dat er 3 soorten zijn:
    • Mini – ongeveer 40 cm. en 7 tot 13 kg.
    • Medium – ongeveer 50 cm. en 13 tot 20 kg.
    • Standaard – 60 cm. en 23 tot 30 kg.
Foto van een caramel kleurige Labradoodle pup.

Karakter

De Australian Labradoodles hebben een vrolijk en sociaal karakter. In een gezin met kinderen zijn ze goed op hun plaats. Ze kunnen veel van kinderen hebben en voelen de stemming feilloos aan. Dat maakt ze ook erg geschikt als therapiehond voor kinderen met bij voorbeeld autisme, of het syndroom van Down.

Ook zijn ze erg slim en houden ervan om voor hun baasje te werken.

Omdat Labradoodles emoties goed aanvoelen, zijn ze ook zo geschikt als hulphond.

Een Labradoodle is bovendien erg goed te trainen.

Tot slot

Als het goed is, weet je nu het antwoord op de vraag: Wat is een Labradoodle?

Je weet nu de ontstaansgeschiedenis van de Labradoode, waarom Labradoodles zijn ‘uitgevonden’, wat hun eigenschappen zijn en uit welke hondenrassen ze zijn voortgekomen. Wil je meer weten over deze leuke honden, lees dan ook mijn artikel eens over het onderhoud en de verzorging van de Labradoodle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image