Veel mensen hebben geen tijd voor Mindfulness. Tenminste, dat zeggen ze.
Dat lijkt een logisch gegeven, want iedereen heeft het druk tegenwoordig. Jij toch ook?
We ‘moeten’ zogenaamd van alles, elke dag. Ten minste, dat denken we. We laten ons onbewust gek maken en nemen daarmee veel te veel hooi op onze vork.
Het gevolg is dat we door tijdgebrek alle dingen afraffelen en vaak geen voldaan gevoel hebben over de dingen die we gedaan hebben. Tijd voor mindfulness hebben we dus al helemaal niet.
Zou het niet mooi zijn als we meer bewust onze activiteiten konden uitkiezen? Zou het niet mooi zijn als we die activiteiten dan ook meer bewust en met meer rust in ons hoofd zouden kunnen uitvoeren? En zou het dan ook niet mooi zijn als we een meer voldaan gevoel zouden hebben als we weer een volbrachte taak van ons lijstje kunnen afstrepen?
Het goede nieuws is dat je zelf kunt kiezen hoe jij je leven leeft. En het is minder moeilijk dan dat het lijkt. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Lees dan snel verder.

Geen tijd voor Mindfulness?
De moderne samenleving lijkt vaak op een ‘rat-race‘. Alles moet sneller, beter, effectiever en efficiënter.
Omdat we van alles ‘moeten’, blijft er vaak maar weinig tijd voor jezelf over.
Als je het al zo drukt hebt met van alles, dan heb je natuurlijk ook geen tijd voor mindfulness.
Maar is het nou echt zo dat er veel te weinig uren in een dag zitten, of is dat een idee wat we onszelf hebben aangepraat?
Druk, druk, druk
Nog even snel boodschappen doen, Nog even snel de kinderen van school halen. Nog even snel verzinnen wat we vanavond gaan eten. Nog even snel de meiden naar de hockeytraining brengen.
Tussendoor komt ook de buurvrouw of je vriendin nog even langs om iets met je te bespreken, maar daar heb je eigenlijk helemaal geen tijd voor want je wilde net…….
Aan de andere kant wil je ze ook niet wegsturen, want ja, dat staat ook zo raar.
Komt het je bekend voor?
Sociale druk
We leven niet alleen voor onszelf. We maken ook nog deel uit van een gemeenschap. Denk maar eens aan je familie, de vereniging waar je lid van bent, of de wijk waarin je woont.
We denken dat als iedereen deelneemt aan allerlei activiteiten, zoals hulp aan buren, vrienden en bekenden, we dat zelf ook moeten doen.
En oh ja, op school vroegen ze ook nog om vrijwilligers voor dat feest van volgende maand en laatst vroeg de buurvrouw nog of je een wijk met de collectebus wil lopen.
We laten ons gek maken door (mensen uit) onze omgeving en ook door onszelf.
Het lijkt wel of iedereen iets van je wil.

Opgejaagd gevoel
We kunnen het gevoel hebben dat we constant worden opgejaagd en in die zin jagen we onszelf dus ook op.
Maar als je alles snel, snel doet, dan wordt je daar behoorlijk onrustig van in je hoofd.
Bovendien doe je de dingen die je doet vaak erg onbewust. En als je iets doet, ben je vaak met je gedachten alweer bij het volgende wat je moet gaan doen.
Het lijkt er sterk op dat we nooit eens een keer tijd hebben om tevreden te zijn met wat we (bereikt) hebben.
Het resultaat van dit alles is dat je aan het einde van de dag uitgeput op de bank ploft. En eigenlijk geen tijd en zin meer om tijd te besteden aan je partner of kinderen.
Keuzes maken
Het goede nieuws is dat je er zelf voor kunt kiezen om weer het heft in eigen handen te nemen.
Je bent vrij om te leven zoals jij dat wilt. En je hoeft je geen dingen op te laten dringen. Door bewust te kiezen voorkom je ook dat de dingen je gewoon maar overkomen.
Het geheim zit ‘m in het kiezen van wat je wel gaat doen en zeker ook wat je niet gaat doen. Om het met andere woorden te zeggen: Door bewuste keuzes te maken, kun je meer met de kwaliteit van je leven bezig zijn, dan met de kwantiteit.
Dus niet zoveel mogelijk dingen meer doen, maar minder dingen doen. Maar dan vooral die dingen die bijdragen aan wat jij belangrijk vindt.
Kies vooral voor de dingen die je energie opleveren, in plaats van de dingen die je energie kosten.
Dit houdt in dat je dus vaker nee moet gaan zeggen tegen dingen die je, eigenlijk, diep in je hart, liever niet doet.
Dat vereist wel dat je vooraf stil moet gaan staan bij wat je eigenlijk wilt in je leven.
Als je dat namelijk gaat doen, dan kun je veel makkelijker stilstaan bij de dingen die je wel gaat doen en die je dan ook veel meer bewust gaat doen. Met andere woorden, het is tijd voor mindfulness.
Mindfulness gaat er namelijk voor zorgen dat je veel bewuster keuzes gaat maken.
Tijd voor Mindfulness
Ga eens bij jezelf na wat je nu belangrijk vindt in het leven.
Daarbij kun je denken aan je werk, aan je gezinsleven, aan je vrijetijdsbesteding, vrijwilligerswerk etc.
Als je die vraag hebt beantwoord, ga je daar de dingen en activiteiten bij selecteren die je wel wilt doen. De dingen die daar niet meer bij horen, kun je het beste schrappen.
Dit zal er voor zorgen dat je veel meer rust in je leven ervaart.
Ondanks dat je veel dingen gaat schrappen, zul je toch het gevoel krijgen dat je veel meer dingen voor elkaar krijgt.
Dat komt omdat je je niet meer bezig houdt met dingen die vooral ballast zijn en niet, of in mindere mate bijdragen aan de doelen in je leven.
Je hebt dus meer tijd en energie om te besteden aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. De kans is dus ook veel groter dat je jouw doelen gaat bereiken.

Bewust leven
Als je tijd voor mindfulness vrijmaakt in je leven, zal je vooral meer bewust gaan leven. Alles wat je doet en onderneemt zal je met meer aandacht voor die activiteit gaan doen.
Je zult je ervan bewust zijn dat je je kinderen naar school brengt. Na schooltijd neem je de tijd om bewust te luisteren wat ze op school beleefd hebben.
Tijdens het fietsen naar de bibliotheek, ben je je ervan bewust hoe mooi de natuur in dit jaargetijde eigenlijk is.
Tijdens het afwassen ben je je ervan bewust hoe schoon alles eigenlijk wordt. Misschien was je samen af en concentreer je je meer op wat die ander allemaal zegt.
Zie je dat je hier gelijk al een stuk rustiger van wordt?
Nu vs. toekomst en verleden
Als je meer bewust gaat leven, ga je je ook veel minder bezig houden met dingen die geweest zijn of dingen die nog gaan komen.
Bij veel mensen is er een soort van spanning tussen het heden en de toekomst. We stellen onszelf doelen en willen bepaalde dingen of zaken bereiken of gedaan krijgen.
Het gevolg is dat we het ‘nu’ zien als iets wat we moeten overwinnen om in de toekomst te krijgen of bereiken wat we willen.
En het enige wat we hebben is het nu. Het verleden is geweest en de toekomst zal altijd de toekomst blijven.
Het leven is meer in balans als de toekomst niet belangrijker is dan het hier en het nu.
Hier een paar mooie quotes om dat wat duidelijker te maken:
- Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present. (Bill Keane)
- Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin. (Moeder Theresa)
- The future depends on what you do today. (Mahatma Gandhi)
- Real generosity towards the future lies in giving all to the present. (Albert Camus)
- Stop longing. You poison today’s ease, reaching always for tomorrow. (Robin Hobb)
- Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst, maar concentreer je geest op het huidige moment. (Boeddha)
- Wijsheid is een beetje minder treuren om het verleden, een beetje minder hopen op de toekomst, en een beetje meer het heden liefhebben. (Seneca)

Kan jij tijd voor mindfulness vrijmaken?
We zien het heden / het nu vaak als een obstakel wat we moeten nemen om bij een gewenste toekomst uit te komen en om onze dromen te verwezenlijken.
Voorkom dat je niet meer tevreden kunt zijn en niet meer kunt genieten van het nu.
Wees je meer bewust van het ‘nu’ ga niet allerlei stressvolle en onproductieve gedachten zitten bedenken.
In plaats daarvan kun je je beter ontspannen en vrolijk en opgewekt door het leven gaan. Zo glipt de kostbare tijd niet als zand door je vingers.
Kies de dingen die je doet zorgvuldig en wees je bewust van alles wat je doet.
Als je ook hier wat tijd voor mindfulness vrij kan maken, zou je dat waarschijnlijk wel kunnen helpen.
Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn Mindfulness voor het Dagelijkse Leven review eens.