Meteen naar de inhoud
bovenaanzicht van een hand die pianotoetsen aanslaan

Wil jij graag leren piano spelen en denk je er over om de pianocursus van Steve Pruis te kopen? Dan ben je hier op het juiste adres. In deze Pianocursus Steven Pruis Review ga ik je alles vertellen over PianoPro, de pianocursus van Steven Pruis

Ik ga je alles vertellen over Steven, de lesmethode, de kosten, de video’s, de boeken etc. Alles wat jij moet weten komt aan bod.

Hieronder vind je een overzicht van deze review. Laten we snel van start gaan.

Een Pianocursus Steven Pruis Review. Waarom?

Net als bij de pianolessen van René Knops, heb ik ook van de pianolessen van Steven Pruis een review gemaakt. Waarom doe ik dat eigenlijk?

Als je piano wilt leren spelen, dan wil je dat gaan doen omdat je dat leuk lijkt. Je bent enthousiast, hebt er zin in en wil gelijk van start gaan.

Daarbij is het wel belangrijk dat de lessen leuk zijn. Als dat niet het geval zou zijn, dan haak je al snel af. Je moet een soort van ‘klik’ hebben met de pianoleraar of – lerares. Als dat zo is, dan neem je gemakkelijker op wat hij of zij je allemaal aanleert.

Bovendien moeten de lessen goed opgebouwd zijn en de cursus moet een goede structuur hebben, waarbij je je kennis en vaardigheden steeds verder uitbreidt.

Ook is het van belang dat het lesmateriaal, de boeken, video’s, e-mails etc. van goede kwaliteit zijn. Als dat zo is, dan is de kans het grootst dat je de basisvaardigheden van het pianospelen zo snel mogelijk onder de knie hebt.

Al deze onderdelen van deze pianocursus komen hier aan bod. Na het doorlezen van deze review heb je alle informatie om een goede afweging te maken of deze pianocursus voor jou de juiste is.

Wat is de pianocursus van Steven Pruis?

De pianocursus die Steven Pruis aanbiedt heet PianoPro. De Pro in de cursusnaam PianoPro verwijst natuurlijk naar professional. Na het volgen van deze pianocursus zou je enigszins professioneel piano moeten kunnen spelen. Om echt professioneel piano te leren spelen moet je wel een opleiding aan het conservatorium hebben gevold, maar dat is een ander verhaal.

Wat je wel kan met deze piano cursus, is jezelf, familie en vrienden verbazen door al vrij snel, en op een goede manier leuke liedjes te spelen op jouw piano of keyboard.

Dat werkt met behulp van akkoorden. Akkoorden zijn vaste combinaties van 3 of meer tonen die voor het oor klinken als 1 geheel. (Bij 2 tonen hebben we het overigens niet over een akkoord, maar over een tweeklank)

Op een piano speel je met je linkerhand de akkoorden en met je rechterhand de melodie.

Als je 4 akkoorden kunt spelen, kun je al tientallen populaire liedjes spelen.

Als je 14 akkoorden beheerst, kun je 95% van alle liedjes spelen die je op de radio hoort. Hoe leuk is dat??

Diverse video’s van Steven staan gewoon op YouTube en die kun je dus gratis bekijken en een eerste indruk te krijgen. Bij voorbeeld deze video waarin Steven “Hello” van Adele voorspeelt.

Zoals je kunt zien doet Steven dus stap voor stap voor, hoe je een populair liedje zelf kunt spelen.

Zoals je ziet is dit een video die niet heel in het begin van de pianocursus zit. Daarvoor is het niveau iets te hoog.

Maar laat je niet overweldigen door het zien van al die vingers die over de toetsen zweven en daar gelijk een paar mooie akkoorden laten horen. Het is alleen maar een voorbeeld van hoe je met iedere dag oefenen al snel veel populaire liedjes zelf kunt spelen.

Als je de tip van Steven in deze video volgt (zelf meespelen terwijl je het nummer “Hello” van Adele op de achtergrond afspeelt) dan wordt het natuurlijk allemaal nog veel leuker.

Wie is Steven Pruis ?

Steven op een pianokruk met een vleugel op de achtergrond

PianoPro is één van de grootste aanbieders van online pianolessen in de Benelux.

PianoPro is opgericht door Steven Pruis en hij is er nog steeds eigenaar van. Hij is geboren in 1984. Sinds zijn 10e jaar speelt hij piano en sinds 2007 geeft hij al online pianolessen. Dat is dus al best lang.

Met zijn e-books en video’s heeft hij al duizenden mensen piano leren spelen. Het is dan ook zijn missie om muzieklessen voor iedereen leuk te maken, van jong tot oud.

“Spelenderwijs een instrument leren bespelen is veel leuker dan eerst door die saaie theorie heen worstelen”

Achtergrond

Op zijn LinkedIn profiel komen we meer te weten over de achtergrond van Steven.

Zo heeft hij zijn Bachelor Commerciële Economie behaald aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 2000 – 2004)

Vervolgens is hij verder gaan studeren en heeft daarna zijn Master titel in Marketing behaald aan de VUA (Vrije Universiteit Amsterdam, 2004 – 2006)

De opgedane kennis heeft hij tussen 2007 en 2014 in praktijk gebracht bij het bedrijf Matrix Media. Dit bedrijf hield zich bezig met bedrijfsfilms, animatiefilms en commercials.

Muziekloopbaan

Sinds zijn 10e jaar speelt Steven al piano. Aanvankelijk kreeg hij les van een privé lerares en later ging hij naar een muziekschool.

Nadat hij was gestopt met het volgen van lessen, bleef hij toch doorgaan met pianospelen en werd daar ook steeds beter en beter in.

Hij merkte dat hij heel veel liedjes die hij op de radio hoorde, vrijwel gelijk na kon spelen. En dat is ook de basis voor de online muzieklessen van zijn PianoPro lesmethode; liedjes naspelen.

Volgens Steven kan je sneller, makkelijker en beter piano leren spelen als je dit spelenderwijs doet. De methode die hij hiervoor gebruikt is het leren spelen van akkoorden.

Steven verschuilt zich ook niet achter een verzonnen naam (pseudoniem) ofzo. Hij komt gewoon met zijn eigen naam en gezicht in beeld in de video’s die hij opneemt. Dat is ook logisch als je volledig achter je product staat (in dit geval de pianolessen). Ik vind dat het ook vertrouwen opwekt als je zelf en met je eigen naam in beeld komt.

Naast het geven van pianolessen, houdt Steven zich ook bezig met zijn online muziekschool.

Bij deze online muziekschool kun je naast piano ook nog leren gitaar spelen, drummen en zangles krijgen.

Van zowel PianoPro.nl als van Muziekschool.nl kun je alle belangrijke gegevens (zoals BTW nummer, KvK nummer, adres, email adres etc) zo op het internet terugvinden. Dat ziet er dus allemaal netjes uit.

Wat is PianoPro?

Volgens de LinkedIn pagina van Steven is PianoPro de eerste en grootste aanbieder van online pianolessen in Nederland en België. Op zijn “Over ons” pagina op Muziekschool.nl zouden zijn video’s met pianolessen al meer dan 2 miljoen keer zijn bekeken. PianoPro is overigens gestart in 2007 en nog steeds actief.

Al meer dan 35.000 cursisten hebben piano lessen gevolgd bij PianoPro. Hieronder zijn ook bekende mensen zoals: Gordon, Sonja Bakker, hockeyster Eva de Goede, DJ’s Ricky Rivaro en Ronny Leféber.

Steven legt bij zijn online lessen de nadruk op het aanleren van deze akkoorden. Op deze manier is het dus redelijk gemakkelijk om al vrij snel leuke liedjes (na) te spelen.

Het aanleren van akkoorden klinkt nogal droog en saai, maar dat is het laatste wat Steven wil. De ervaring is dat cursisten snel afhaken als de lessen niet leuk zijn.

PianoPro is geen droge theorie over de notenbalk en de verschillende toonsoorten. In deze pianocursus van Steven leer je al heel in het begin leuke liedjes te spelen.

Als je jouw favoriete liedjes na kunt spelen, dan is dat een enorme stimulans om door te gaan met pianospelen.

Bij deze PianoPro lesmethode leer je met behulp van e-boeken, PDF’s en voorbeeld video’s hoe je de liedjes moet spelen.

Instructie video’s

Hier komt de ervaring van Steven met het maken van bedrijfsfilms en commercials goed van pas. Je kan zien dat er veel aandacht aan besteed is en dat de video’s kwalitatief goed in elkaar zitten.

In de instructie video’s van Steven zie je duidelijk hoe hij zijn vingers gebruikt om de toetsen aan te slaan.

Verder hoor je alleen de stem van Steven en het tonen van de piano. Het is dus een rustig geheel. Je hebt weinig last van afleiding.

Ik vind de uitleg van Steven in de video’s ook heel duidelijk. Vaak herhaalt hij nog een keer wat hij heeft voorgedaan.

Verder ligt zijn stem ligt prettig in het gehoor en spreekt hij duidelijk en verstaanbaar. Het tempo is goed, niet te langzaam en niet te snel.

E-boeken en PDF’s

De e-boeken en PDF’s laten je op een andere manier zien welke toetsen je op de piano moet gebruiken. De lesstof in de video’s kun je op zo’n manier nog eens op je gemak nalezen.

De e-books en PDF zijn vlot geschreven en voorzien van duidelijke foto’s en tekeningen. Het geheel is erg prettig om te lezen. Tussen de paragrafen en regels met uitleg over de theorie staan ook oefeningen zodat je de theorie gelijk in de praktijk kan oefenen.

Ik vind het altijd iets fijner om te lezen als het geprint is, maar misschien lees jij net zo makkelijk van een scherm.

Hieronder zie je als voorbeeld les 1 op papier.

PDF les 1

Hulp van Steven

Het voordeel van PianoPro is dat je Steven altijd even kan mailen als je ergens mee zit. Je hoeft dus nooit vast te lopen als je even niet verder kunt.

Wat heb je nodig?

Om deze piano cursus van Steven Pruis te volgen, heb je helemaal niet zoveel dingen nodig.

Uiteraard heb je een piano of keyboard nodig.

Verder een computer, laptop, tablet of smartphone.

Toegang tot internet.

Een printer om de lessen te printen is makkelijk, maar zonder printer kan het ook.

15 Minuten per dag om de lesstof te oefenen. Natuurlijk kan je per dag langer oefenen. Dan zal je sneller door de lesstof heen gaan en kun je dus eerder van die leuke liedjes spelen.

Ook als je niet zoveel tijd hebt, dan kan je deze pianocursus volgen. De vorderingen die je maakt, zullen dan misschien niet zo snel gaan, maar het belangrijkste is dat je het leuk blijft vinden. Als je het leuk vind, dan is de kans namelijk veel groter dat je het vol zult houden.

Wat ga je leren?

Natuurlijk kun je jezelf het pianospelen aanleren. Het gevaar is echter dat je jezelf dingen aanleert die maar moeilijk af te leren zijn. Wist je bij voorbeeld dat een goede houding achter de piano heel belangrijk is om rugpijn te voorkomen?

Buiten een goede zithouding leer je ook de belangrijkste basisvaardigheden van het pianospelen. Als je deze eenmaal beheerst, dan is het veel gemakkelijker om de goede volgende stappen te zetten.

Mocht je nog geen noten kunnen lezen, dan is dit een mooie mogelijkheid. Ontdek met deze cursus pianospelen dat de notenbalk, die er misschien in eerste instantie ingewikkeld uitziet, eigenlijk heel eenvoudig is

In de cursus zitten heel veel leuke liedjes en muziekstukken die je gaat leren spelen. Er is voor elk wat wils. Ook voor jou zitten er dus leuke liedjes en muziekstukken tussen die je graag gaat spelen.

Zo zijn er Top 40 liedjes, liedjes uit de jaren ’70, ’80 en ’90, filmmuziek, licht klassieke muziek, te veel om op te noemen.

Wat je ook leert, is om jezelf te begeleiden op de piano. Handig als je zelf zingt of als je in een band speelt.

Ik bied een programma aan waarin je op een leuke en begrijpelijke manier leer piano spelen. In eigen tijd en tempoSteven Pruis

Hoe moeilijk is het?

Uiteraard kun je niet gelijk alles naspelen wat je wilt, je moet eerst gaan oefenen.

Het is belangrijk dat je het pianospelen leuk vindt. Als dat namelijk het geval is, dan blijf je oefenen en daarmee vergroot jij je vaardigheden.

Wat echt stimuleert is zien (en horen) dat je vorderingen maakt. Dat doe je vooral doordat je al snel leuke liedje (na) kan spelen.

Dat leer je uit de toegestuurde e-books en de stap-voor-stap video’s, waar je letterlijk kan zien welke toetsen je gebruikt om de liedjes te spelen.

In mijn artikel beginnen met pianospelen geef ik je 5 top tips om als beginnende pianospeler aan de slag te gaan.

Wat kost het?

De pianolessen van Steven zijn niet duur en voor iedereen betaalbaar.

Waar de lessen van een pianoleraar of het lidmaatschap van een muziekschool al gauw honderden euro’s per jaar bedraagt, betaal je bij Steven slechts € 149,- of een jaar lang € 15,95 per maand.

De eerste maand kost je overigens slechts € 1,-

Ineens of in termijnen betalen

Je kan in 1 keer € 149,- betalen, of 12 maandelijkse termijnen van € 15,95

In dat laatste geval ben je natuurlijk wel iets meer geld kwijt ( € 191,40 ), maar daar staat tegenover dat je niet in 1 keer het volledige bedrag kwijt bent.

Kies je ervoor om in 1 keer € 149,- te betalen, dan krijg je van Steven een set stickers thuis gestuurd die je op je pianotoetsen kan plakken.

Dit zijn stickers met de letters van de noten erop en een tekeningetje van die noot op de notenbalk. Erg handig voor de beginnende pianist.

Hieronder zie je foto van een klavier met van die handige stickers.

Piano klavier met notenstickers

Garantie

Mocht je om één of andere reden niet tevreden zijn over de pianolessen, dan heb je een termijn van 30 dagen om dat aan te geven. Stuur Steven even een e-mailtje en je krijgt dan gewoon je geld terug.

Wat ik hier ook nog even wil melden is dat zowel PianoPro.nl als Muziekschool.nl een aparte pagina hebben die je netjes de weg wijzen in het geval er een klacht mocht zijn waar je met Steven niet uit komt. Zowel PianoPro.nl als Muziekschool.nl zijn aangesloten bij de Stichting Webshop Keurmerk. Je kunt daar dan bij de Afdeling Bemiddeling terecht.

Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog bij de Geschillen Commissie terecht.

We kennen Steven echter als een redelijke kerel die alle problemen naar volle tevreden zal weten op te lossen.

Voordelen en nadelen

Net als alles in het leven zitten er ook aan deze pianocursus voor- en nadelen. We starten met de voordelen:

  • Kwalitatief goede lessen die makkelijk zijn te volgen en bovendien nog leuk zijn om te zien en te bekijken.
  • Betalen kan op verschillende manieren. Wil je minder kwijt zijn, dan betaal je ineens. Wil je maandelijks op kunnen zeggen, dan betaal je in termijnen.
  • De lessen volg je in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt.

Nadelen zijn er dus ook. Deze heb ik gevonden:

  • Ondanks het feit dat je Steven altijd een mail kan sturen, heb je niet het contact van een piano leraar of lerares thuis of op de muziekschool.
  • Als je in termijnen betaalt, ben je iets meer kwijt.
  • Als je niet de hele cursus doet, hou je niet het recht om Steven te mailen voor hulp, mocht je ergens vastlopen.

Conclusie

Kwaliteit van de lessen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de lessen. Daarnaast is het bijna net zo belangrijk dat de lessen leuk zijn, want alleen wanneer je het leuk vindt om piano te leren spelen zul je doorgaan met oefenen.

Ik vind de lessen kwalitatief goed en ook nog eens mooi vormgegeven. De lay-out van de geschreven lessen maakt een prettige indruk en is vlot leesbaar.

Garantie

Het risico dat je loopt bij aanschaf van deze cursus is verwaarloosbaar. Je hebt ruim de tijd om er achter te komen of dit iets voor je is. Na 30 dagen oefenen weet je echt wel of de pianolessen van Steven iets voor je is.

Met de 30-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie loop je dus geen enkel risico.

Prijs / kwaliteitsverhouding

Voor €15,95 per maand of € 149,- ineens koop je gewoon een hele goede cursus pianospelen waar je bovendien de rest van je leven plezier van zult hebben.

Samenvatting

Of je nu al wat meer, of helemaal geen ervaring hebt, met PianoPro levert Steven Pruis een goede en degelijke pianocursus die voor iedereen geschikt is. Met € 149,- ineens, of € 15,95 per maand is deze bovendien voor elke beurs bereikbaar.

Van harte aanbevolen!

Eindscore 9.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image