Meteen naar de inhoud
man zit op een bank en kijkt zorgelijk

In deze Nooit meer Zorgen of Stress Review neem ik je mee in de wereld van de psychologie.

Je kent het liedje van Bobby McFerrin vast wel; Don’t Worry, be Happy! Leuk liedje, daar niet van, maar als dat nou net lastig voor je is…Je zorgen loslaten en gewoon gelukkig zijn. Daarover gaat deze review die we voor je klaar hebben staan.

Als je een notaire piekeraar bent, is het leven moeilijk genoeg voor je. Vast zul je veel goedbedoelde adviezen hebben gekregen in de trant van: “zie het leven eens wat positiever” of “kijk naar het halfvolle glas in plaats van naar het halflege glas”. Goed bedoeld misschien, daar niet van, maar je kunt er eigenlijk niets mee. Je blijft maar piekeren en het blijft maar malen in je hoofd.

Of je nu redenen hebt om je zorgen te maken of te piekeren of helemaal niet, je raakt er maar niet los van. Je wilt de goede raad van familie, vrienden en bekenden wel aannemen, maar het lukt om de één of ander reden gewoon niet. De kommervolle gedachten laten je gewoon niet meer los. Ze maken deel uit van jezelf zou je kunnen zeggen.

Het goede nieuws is: er is iets tegen te doen! Met de juiste aanwijzingen en tips kun je beetje bij beetje uit het dal komen. Je zult begrijpen van het niet van de éne dag op de andere opgelost is. Je hebt jezelf het piekeren en de stressvolle gedachten aangeleerd (onbedoeld natuurlijk, maar toch…) en nu zul je die gewoonte weer af moeten leren. Dat gaat gewoon tijd kosten, maar het kán met de goede instelling en de juiste focus.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, luidt het spreekwoord. Zo zijn er ook meerdere manieren om van zorgen, stressen en piekeren af te komen.

Eén van die manieren is met behulp van mindfulness. Over de e-cursus Tijd voor Mindfulness is ook een review te vinden op deze site.

In deze review zullen we echter de aanpak van trainer en coach Frank de Moei onder de loep nemen.

Wie is Frank de Moei?

foto van Frank de Moei

Frank de Moei is professioneel coach en trainer met diploma’s in life coaching en positieve psychologie. Hij is eigenaar van Capedium Coaching & Training. Tevens is hij aangesloten bij de Nederlandse Orde van BeroepsCOaches (NOBCO) en het European Mentoring and Coaching Council (EMCC). In zijn praktijk begeleidt hij mensen om van spanningen en zorgen af te komen. Zijn passie is alles wat met zelfontwikkeling te maken heeft en het begeleiden van duizenden (meer dan 15.000) cursisten met hun persoonlijke groei.

Behalve deze cursus over omgaan met zorgen en stress, heeft hij cursussen samengesteld over zelfvertrouwen, betere relaties met anderen, hoe gelukkig te worden en het vinden van je ideale baan.

Op zijn Twitter account schrijft hij: “Mensen begeleiden in Geluk en Succes is mijn passie.” Hier vind je trouwens ook allerlei leuke en nuttige tips die je alvast uit kunt proberen.

“Ik help mensen hun doelen te bereiken, op zowel zakelijk als privégebied”, valt er te lezen op het LinkedIn account van Frank. Hier kun je ook zijn indrukwekkende staat van dienst van bekijken. Dan zul je zien dat Frank al een behoorlijk aantal jaren ervaring heeft op het gebied van verkoop en training. Ook internationaal heeft hij al de nodige ervering opgedaan. Een bezig baasje dus.

Je zou Frank kunnen (her)kennen van stukjes en interviews in: AD, Viva, Libelle, Telegraaf, De Morgen, Happinez, EO, NU.nl, Intermediair enz. En natuurlijk van zijn eigen site Newstart.nl. Een hele leuke site met tal van bruikbare en makkelijk toepasbare tips en adviezen. Sinds 2008 heeft Frank via zijn site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.

Zijn motto’s zijn dat als jij verandert, dat dan alles voor jou verandert. En ook dat een investering in jezelf de beste investering is die je kunt doen. Frank heeft het allemaal zelf uit moeten zoeken hoe je je het best door het leven heen kunt slaan. Hij wil je graag helpen, zodat jij jezelf ook een gelukkiger mens kunt gaan noemen.

We hadden zelf uitstekend en prettig mailcontact met Frank. Hij reageert vlot op de vragen die we hem stelden en we hebben hem leren kennen als een behulpzaam persoon.

Wat is stress?

Volgens Wikipedia is stress “een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.

Zorgen en stress zijn er de belangrijkste oorzaken van dat je niet gelukkig bent. Ze kosten heel veel negatieve energie. Deze energie kun je beter gebruiken om de dingen te doen die een positieve invloed op je hebben.

Ondanks dat de cursus de lichamelijke factoren niet behandelt – Frank pakt immers de oorzaken aan en niet de gevolgen – volgt hier toch een kleine biologische verkenning van wat er in je lichaam gebeurt.

In situaties die we als stressvol ervaren, worden door ons lichaam drie hormonen aangemaakt. In eerste instantie zijn dat adrenaline en noradrenaline. Daarna wordt door een ander systeem het hormoon cortisol aangemaakt. Deze drie hormonen zorgen ervoor dat we alert zijn en goed moet de stressvolle situatie om kunnen gaan. Ze hebben dus een duidelijke functie.

Adrenaline

Ons bijniermerg zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Dit hormoon zorgt ervoor dat ons hart sneller gaat kloppen. Het zorgt er ook voor dat het bloed sneller naar onze spieren stroomt. Een ander effect is dat onze ademhaling sneller gaat. Hierdoor gaat er meer zuurstof naar onze spieren. Adrenaline zorgt dus voor meer energie en dat we meer alert zijn.

Noradrenaline

Ons bijniermerg zorgt in stresssituaties ook voor de aanmaak van noradrenaline. Binnen een paar minuten wordt deze stof ook weer afgebroken. Als reactie op de aanmaak van noradrenaline, stijgt onze bloeddruk. Hierdoor komt er meer bloed beschikbaar voor onze spieren en hersenen.

Cortisol

Cortisol wordt in onze bijnierschors aangemaakt nadat de stoffen adrenaline en noradrenaline zijn aangemaakt. De functies van het hormoon cortisol zijn onder andere: helpen bij het verteren van voedsel, het regelen van slapen en waken en het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Onder invloed van cortisol worden er bepaalde eiwitten in onze spieren afgebroken. Bij deze afbraak van eiwitten komen er aminozuren vrij. Deze aminozuren worden weer omgezet in glucose, oftewel energie Deze energie gebruikt het lichaam om weer terug te keren in een staat van evenwicht. Cortisol zorgt er dus voor dat het verlies van energie weer wordt gecompenseerd.

Nogmaals, deze biologische gevolgen van stress komen niet aan bod in de cursus, maar je ziet nu wat er gebeurt in je lichaam in een stress situatie en waarom dat zo is.

Hoe kom je aan stress en piekergedrag?

Stress kan zijn oorzaak vinden in heftige gebeurtenissen in je leven. Te denken valt aan problemen thuis of op je werk, of verlies van je baan. Ook het overlijden van een dierbare of een ziekte kan stress oproepen.

Piekeren wordt in de wetenschappelijke literatuur vaak omschreven als ‘een aaneenschakeling van negatieve gedachten over zaken die een mogelijk negatief gevolg kunnen hebben.’

Je kunt piekeren over werkelijk van alles:

 • Je moet binnenkort spreken voor een groep mensen
 • Problemen op je werk
 • Problemen thuis
 • Twijfel over eigen optreden (“heb ik dat nu wel handig aangepakt?”)

Mensen piekeren vaak in de hoop een oplossing te vinden voor de problemen van het leven. Het geeft mensen het gevoel dat ze beter met hun problemen om gaan.

Vaak hebben we “wat als……” gedachten. We bedenken dan een oplossing voor een probleem dat zich misschien voor zal doen.

Onze hersenen lossen graag problemen op. Dat kan goed gaan, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Je bent namelijk gauw geneigd meer te gaan piekeren. Dat zit zo: Stel, je moet binnenkort bij de baas komen en daar zie je tegenop. Als je daar erg over gaat piekeren, wordt de angst iets minder. Vervolgens ga je naar de baas toe en blijkt het allemaal erg mee te vallen.

Wat hebben je hersenen nu geleerd? Ten eerste, dat als ik maar genoeg blijf piekeren, ik dan niet zo bang meer ben. En ten tweede, dat als ik maar genoeg pieker, gebeuren de dingen niet waar ik zo tegenop zag.

Natuurlijk klopt dit niet, want als je niet was gaan piekeren, was de angst ook wel weggegaan. En als je er niet zo over had ingezeten, was het gesprek bij de baas ook wel goed gegaan

Jij snapt het dus wel, maar het onbewuste deel van je hersenen niet. Sterker nog, die besluiten om nog meer te gaan piekeren, want het helpt zo goed!

tekening van mensen in stress

Waarom is stress niet goed?

Om te beginnen, er is positieve en negatieve stress. Stress helpt ons om scherp te blijven en alert te kunnen reageren op de omstandigheden. In noodsituaties is dit een normale, lichamelijke reactie. Een beetje stress helpt ons om goed te functioneren. Deze stress voel je tijdens een spannende voetbalwedstrijd of een sollicitatiegesprek.

Stress is echter ongezond als je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Als je langere tijd achter elkaar last van stress hebt, kan dit het geval zijn. Als je langdurende stress, of korte hevige stress kunt vermijden, dan heeft dit een goede uitwerking op je gezondheid. Je kunt zo de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Waaraan herken je stress, met andere woorden, wat zijn de symptomen? stress kan op twee manieren z’n uitwerking hebben. lichamelijk en emotioneel. Je kunt bij voorbeeld denken aan:

 • Spierpijn
 • Veel of weinig eetlust
 • Hoofdpijn
 • Versnelde hartslag
 • Versnelde ademhaling
 • Zweten
 • Slaapstoornissen
 • Hoge bloeddruk
 • Duizeligheid

Het probleem met stress is dat je dan vaak minder gezond gaat leven. Misschien komt dit je bekend voor: Starten met roken of opnieuw gaan roken, minder bewegen, meer gaan eten en meer alcohol drinken.

Als je een langere periode last van stress hebt, kan het gevolg zijn dat je bloeddruk en je cholesterolgehalte te hoog worden. Ook kan het tot ontstekingsreacties in je lichaam leiden. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten beschadigen en dat versnelt de ontwikkeling van vernauwingen, ook wel bekend als aderverkalking.

Je hart heeft extra zuurstof nodig als je in stressvolle omstandigheden verkeert. Het vormen van stolsels in je bloed gaat dan ook makkelijker. Dit alles kan leiden tot pijn op de borst (angina pectoris) of een hartinfarct. Ook hartritmestoornissen kunnen hun oorzaak hebben in stress.

Buiten dat het niet prettig is om last van zorgen of stress te hebben, is het dus ook niet gezond. Er zijn hele boekenkasten vol geschreven over hoe je van zorgen of stress af kunt komen, of hoe je er het best mee om kunt gaan. Eén van die mogelijkheden is de digitale cursus van Frank de Moei: “Nooit meer zorgen of stress”

Wat houdt de Online Cursus Geen Zorgen of Stress in?

In de online cursus Geen Zorgen of Stress, gaat Frank je je helpen zodat je het besluit gaat nemen om echt te veranderen. Om je minder zorgen te maken en ook gaat hij je helpen om wat meer te ontspannen en wat optimistischer in het leven te staan. Optimisme en ontspanning zijn de basis van een gelukkig leven en wie wil dat nou niet?

Omdat je deze review aan het lezen bent, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in een gelukkiger leven. Misschien heb je je al eens voorzichtig voorgesteld hoe het zou zijn om geen negatieve gedachten meer te hebben. Geen spijt, geen onzekerheid over jezelf, geen twijfel en geen zorgen. Waarschijnlijk zal het je een enorm gevoel van opluchting geven. Hoeveel mooier zou het leven zijn door alleen al gedachten te veranderen? Zeg eens eerlijk; zou je dat niet willen?

Het leven is echt niet bedoeld om eronder gebukt te gaan, maar om ervan te genieten en te ontspannen. Uiteraard heeft iedereen zijn of haar mindere dagen, maar het is niet meer dan gezond en normaal om het leven een dikke voldoende te geven. Dit houdt ook een gezonde innerlijke dialoog in. Dat is het stemmetje in je hoofd dat je misschien nu wel vaak beschuldigt van van alles en nog wat.

We hebben al gezien dat jezelf zorgen maken en stress ervaren een gedrag is dat – onbedoeld – is aangeleerd. Na verloop van tijd gaan we denken dat dit normaal is. Frank gaat je helpen om de verantwoordelijkheid te nemen voor je omstandigheden, ook al denk je nu nog dat je alleen maar slachtoffer bent en er niets aan kunt doen dat je in deze omstandigheden verzeild bent geraakt.

Sommigen van ons zijn perfectionisten. De boodschap luidt hier dat je niet alles onder controle hoeft te hebben. Niet alles hoeft een tien te zijn. Een zeven is ook al ruim voldoende. Voor de doemdenkers is de tip om te leren het beste te zien in elke situatie.

Wat krijg je allemaal?

Wat je krijgt is de cursus “Nooit meer zorgen of stress”, het e-boek “Inzicht in je kracht” en 1 coaching sessie per mail met Frank de Moei. We lopen ze één voor één even langs.

De digitale cursus “Nooit meer zorgen of stress”

De cursus is een digitale cursus. Na je aanmelding stuurt Frank je elke week 2 lessen per email. Inclusief de eerste welkomstmail zijn dat er in totaal 19. Het zijn geen lange mails, misschien maar een A4’tje, maar geloof me, het is genoeg om – aan de hand van de vragen en opdrachten – veel en lang over na te denken. In deze lessen/e-mails wordt eerst een stuk besteed aan de theorie. Hierbij wordt je regelmatig doorverwezen naar de blogberichten op de website van Frank.

Daarna stelt hij je vragen en geeft hij je opdrachten. Die vragen en opdrachten zijn rechttoe, rechtaan; kort en bondig. Niks geen moeilijk taalgebruik, maar voor iedereen te begrijpen. Maar wel met diepgang. Op deze manier gaat Frank met je naar de dieper liggende oorzaken van je zorgen en je gevoelens van stress. Met die vragen en opdrachten ga je aan de slag.

Het beste werkt dat om je vragen en opdrachten eerst op te schrijven. Dit heeft het effect dat je goed moet nadenken over de lesstof want, hoe ga je je gedachten goed op papier zetten? De antwoorden voor je zien is ook écht anders dan er alleen maar over nadenken.

Het is de bedoeling dat je ook in de praktijk gaat oefenen. Dit is een resultaatgerichte cursus: een systematische, praktische èn effectieve methode om de spanning in je leven los te laten. Op die manier zie je direct resultaat in de vorm van meer ontspanning, vertrouwen en optimisme.

Je kunt de cursus ruwweg in 3 gedeelten opdelen:

Kennismaken met jezelf

Het begin van de cursus is erop gericht dat je jezelf een beetje beter leert kennen. Als het ware ga je jezelf van een afstandje observeren. Wat zijn mijn drijfveren, hoe reageer ik op bepaalde omstandigheden en gebeurtenissen.

Het aanpakken je problemen en uitdagingen

In het tweede gedeelte van de cursus ga je echt aan het werk met jouw uitdagingen en pijnpunten. Door actief aan de slag te gaan met de vragen en oefeningen uit de cursus te doen, ga je gericht werken aan oplossingen voor die negatieve gevoelens waar je zo’n last van hebt. Je gaat ze als het ware omdraaien en er een positieve draai aan geven. Verder helpt Frank je om je beperkte wijze van denken los te laten en je laten beseffen dat er vaak meerdere oplossingen zijn voor alle mogelijke situaties waarin je verzeild kunt raken.

Hoe kan ik ontspannen en met stressvolle situaties omgaan

Het derde en tevens laatste gedeelte van de cursus Nooit meer Zorgen en Stress gaat Frank je helpen om te leren ontspannen. Tevens leert hij je hoe om te gaan met die lastige en stressvolle situaties. Als je dat allemaal onder de knie hebt, heb je gelijk een ander leven.

Aan het einde van de cursus heb je antwoorden op de volgende vragen: In welke situaties ervaar ik stress? In welke situaties en omstandigheden ervaar ik de grootste uitdagingen om mijn stressgevoelens onder controle te houden? Wat moet ik doen en/of laten om me goed te kunnen ontspannen?

E-boek “Inzicht in je kracht”

Een uitbreiding op de cursus van 56 pagina’s met onder andere: de enige, echte weg naar verandering, stel je succes niet langer uit, de drie beste tips voor een ontspannen leven, positiever denken, creëer blijvend zelfvertrouwen en nog veel meer.

Één email coaching sessie

Als je nog persoonlijke vragen hebt, dan kun je die in een email coaching sessie bij Frank neerleggen. Bij deze cursus is één email sessie inbegrepen.

2 damesbenen met witte sportschoenen die uit een autoraam steken

Voordelen

Als je kiest voor de cursus Nooit meer Zorgen of Stress, dan doe je dat omdat je verwacht er beter van te worden. Dat is natuurlijk het grootste voordeel, maar er zijn er nog meer. We zetten ze even op een rijtje:

 • Goedkoper dan één op één sessies met een coach. Voor de prijs van deze hele cursus kun je maar één coaching sessie betalen, als je tenminste geen dure coach uitzoekt.
 • Geen afspraken met een coach op de tijdstippen die je eigenlijk helemaal niet goed uitkomen.
 • Geen fysieke afspraken met je coach, dus je hoeft de deur niet eens uit.
 • De cursus is te volgen in je eigen tempo.
 • De zekerheid van een zeer ervaren coach met al meer 25 jaar ervaring in het helpen van meer dan 15.000 cursisten naar een beter en gelukkiger bestaan.
 • Niet goed, geld terug garantie van 15 dagen.

Nadelen

Dit is een digitale cursus. Dat wil zeggen, je gaat niet bij iemand (Frank in dit geval) langs voor les of training. Dat houdt in dat je zelf de discipline op moet kunnen brengen om ook écht met de lessen aan de slag te gaan. Er is in die zin niemand die je controleert of je ook daadwerkelijk met de oefenstof aan de slag gaat.

Een ander nadeel – als je dat een nadeel wilt noemen – is dat je wel moet geloven in het resultaat van deze cursus. Als je twijfelt, er negatief over bent en je gelooft niet dat deze cursus je resultaat gaat geven, dan ga je misschien gelijk krijgen. Geef Frank een eerlijke kans en ga met positieve verwachting aan de slag.

Nooit meer Zorgen of Stress Review: Conclusie

De beste investering die je kunt doen, is een investering in jezelf. De cursus nooit meer zorgen of stress is daar een heel goed voorbeeld van.

De cursus is geen uitgebreide psychologische verhandeling over het ontstaan van zorgen en/of stress met veel jargon, maar is in gewoon Nederlands geschreven en goed toegankelijk voor iedereen.

Het klinkt best wel summier. Negen weken en 19 lessen om beter om te gaan met stress en je zorgen. Bedenk echter dat kleine veranderingen grote uitwerkingen kunnen hebben.

Verwacht echter geen wonderen binnen korte tijd. Je hebt er je hele leven over gedaan om te zijn wie je nu bent, met al je gebreken en tekortkomingen, maar ook met al je mooie en positieve kanten. Als je echter trouw en nauwgezet alle opdrachten van Frank serieus en met 100% inzet uitvoert, dan kan het niet anders dan dat je letterlijk en figuurlijk een ander mens wordt.

Voor slechts € 59,- kun je grip krijgen op je hele manier van denken. Die gedachten en emoties die voor jou niet werken gaan herkennen en ombuigen naar manieren van denken die wél voor je gaan werken. Hierdoor ga je in veel facetten van het leven beter functioneren en wordt je dus ook gelukkiger en wie wil dat nou niet? Kortom: van harte aanbevolen!

Wil jij ook gaan werken aan je eigen manier van denken en op die manier meer uit het leven halen? Klik dan op de knop hieronder om direct naar de cursus te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image