Meteen naar de inhoud

Labradoodle verzorging en opvoeding, hoe pak je dat aan? Misschien zit je met deze vraag en ben je daarom op deze pagina uitgekomen.

In dit artikel lees je alles over de Labradoodle verzorging, waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een puppy en bij het opvoeden en verzorgen ervan, zodat je hond een gezonde en levenslustige huisgenoot wordt.

De verzorging van een Labradoodle begint al vanaf dat-ie een pup is.

Geschiedenis

In dit artikel over de Labradoodle verzorging, starten we met een kleine terugblik in de geschiedenis. Hoe is deze hondensoort ontstaan en waar komt ie vandaan.

De naam Australian Labradoodle verraadt eigenlijk al waar deze hondensoort vandaan komt.

Het begon allemaal met een Hawaiiaans echtpaar dat een hulphond wilde omdat de vrouw nogal slechtziend was. Omdat de man nogal last had van allergische reacties, kwamen er maar erg weinig honden in aanmerking. Manlief zou er gewoon te veel last van hebben.

Ze vroegen daarom aan de Australiër Wally Conran om een hondensoort te ontwikkelen met een sociaal karakter die geen allergische reacties zou veroorzaken. In 1998 kruiste hij een Labrador Retriever met een Franse poedel en zo ontstond de Labradoodle. De echte Australian Labradoodle heeft overigens nog iets meer hondensoorten als oorsprong.

Wil je meer weten over het ontstaan van de (Australian) Labradoodle en de eigenschappen van deze populaire hondensoort, lees dan het artikel “Wat is een Labradoodle?”

Verzorging Labradoodle. Foto van bruine Labradoodle die in het gras ligt.

Een puppy kopen

De Labradoodle verzorging start al met het adres waar je je pup koopt, kies je natuurlijk met zorg. Je wilt niet dat jouw pup al met gezondheidsproblemen kampt, voordat je ‘m in huis hebt.

Labradoodle puppies koop je dan ook bij de erkende Labradoodle fokker en niet van Marktplaats of andere sites. De kans op een miskoop is dan aanmerkelijk groter.

Voordat je een pup koopt, zorg je voor een goed contact met de fokker. Een goede fokker zal je alles kunnen vertellen over het nestje en de pups. Ook zal hij je goed advies kunnen geven over welke pup het beste bij je past.

Natuurlijk kan hij ook alle papieren overleggen die bij de desbetreffende puppies horen, inclusief medische gegevens en inentingen etc.

Wil je nog meer tips voor de aankoop van je Labrador pup, kijk dan op Labradoodle puppies

Voeding, een belangrijk deel van de Labradoodle verzorging.

Om je hond gezond en levendig te houden, is goede voeding van groot belang. Koop dus niet zomaar wat, maar ga voor kwaliteit.

Daarbij is het opmerkelijk, maar eigenlijk ook logisch, dat de honden op een vleesdieet gezonder zijn en langer leven dan de honden die altijd brokken krijgen.

Dat komt omdat de hond, als afstammeling van de wolf, een echte vleeseter is.

In brokken zit veel graan als vulling. Carnivoren (vleeseters) als een hond kunnen daar niets mee. Wat er aan graan ingaat, komt er van achteren ook weer uit.

Bij een vleesdieet zul je zien dat ze minder eten en minder poepen, maar toch verzadigd zijn. Een vleesdieet is echter wel duurder en zal dus een groter deel uitmaken van je Labradoodle verzorging.


2 Soorten vlees

De 2 volgende afkortingen zul je vaak tegenkomen in verband met een vleesdieet: KVV en BARF

KVV staat voor Kant en Klaar Vers Vlees

BARF staat voor Bones And Raw Food

Voordelen vleesdieet

  • Een gezondere hond die gemiddeld gezien langer leeft
  • Mooiere vacht
  • Minder en betere ontlasting
  • Mooiere en schonere tanden

Vachtverzorging

Om de vacht van je hond in een zo goed mogelijke conditie te houden is het van belang om regelmatig te borstelen. Hoe vaak dat dan moet, daar is men het nog niet over eens. De één zegt elke 2 dagen en de ander zegt 1 of 2 keer per maand. Hoe dan ook, vachtverzorging maakt een groot deel uit van je Labradoodle verzorging.

Hoe ga je borstelen?

Borstel tegen de richting van de haren in. Werk dus van de onderkant van de poten omhoog, van de buik naar de rug en van de staart naar de kop.

Strijk met je ene hand tegen de haren in en laat iedere keer een pluk ‘glippen’. Dit is de pluk haren die je kan borstelen.

Als er klitten in de vacht zitten, kun je die met talkpoeder eruit proberen te krijgen. Lukt dat niet, dan kun je de klitten er alsnog uitknippen. Hier is na de behandeling weinig meer van te zien.

Na het borstelen is het goed om de hond even met de plantenspuit te besproeien. Op deze manier komen de krullen weer mooi terug. Je hond zal snel weer droog zijn. Bij dikke vachten duurt het ietsjes langer.

Wassen

De vacht van je hond heeft een zelfreinigend vermogen. Te vaak wassen zal de natuurlijke balans verstoren.

Je kunt als vuistregel 2 x wassen per jaar aanhouden. Als de vacht erg vies is, zul je iets vaker willen wassen. Na het wassen met hondenshampoo kun je conditioner gebruiken. De vacht is dan weer heerlijk schoon en fris.

Knippen

Met name het haar in het gezicht van de Labradoodle groeit erg hard. Hier mag gerust af en toe wat afgeknipt worden. Zodoende kan je hond alles weer goed zien. Let er wel op dat het totaal aanzicht van de kop mooi rond blijft.

Onder zijn oren en zijn kin mag het haar wel wat korter geknipt worden. Dit helpt mede voorkomen dat je hond het te warm krijgt. Ook mag het haar van de hals tot onder zijn bek wel iets korter. Ook dit helpt tegen oververhitting.

Als je het haar van de poten knipt, zorg er dan voor dat de tenen bedekt blijven. Het haar op de buik en de oksels mag ook wel iets korter geknipt worden. Zorg er dan wel voor dat deze niet zichtbaar worden door te kort knippen.

Foto van een donkerbruine Labradoodle

Gezondheid

Net als mensen kunnen honden ook wel eens ziek zijn of iets onder de leden hebben. Als jij je hond zo gezond mogelijk kan houden, dan hebben jullie daar beiden voordeel van. Je hond zit lekkerder in zijn of haar vel en jij wordt daar ook vrolijker van.

Kortom, ook het in de gaten houden van de gezondheid is een belangrijk onderdeel van de Labradoodle verzorging.

Uiteraard is het belangrijk om een goede en gezonde pup te kopen. In mijn artikel Labradoodle Puppies lees je daar alles over.

Hoe gezonder je hond, hoe ouder hij of zij wordt. Labradoodles worden zo’n 10 tot 14 jaar oud. In Hoe oud wordt een Labradoodle? lees je van alles over de zorg voor oudere honden.

Ontwormen

Het is bijna niet te voorkomen dat je hond in aanraking komt met wormen of wormeneitjes. Als het zover komt en je hond heeft last van worden dan kun je dat aan de volgende symptomen merken:

  • Wormen in de ontlasting
  • Jeuk
  • Lusteloosheid
  • een doffere vacht
  • Lusteloosheid
  • Gewichtsafname

Omdat een besmetting met wormen bijna niet is te voorkomen, wordt over het algemeen geadviseerd om preventief te ontwormen.

Bij puppy’s moet dat iets vaker en als de hond ouder wordt, kan het met grotere tussenpozen gebeuren.

Als je wilt ontwormen zijn er pillen, pasta’s en vloeibare kuren. Voor elk wat wils dus.

Gebitsverzorging

Als laatst onderdeel van de Labradoodle verzorging zal ik je nu nog wat vertellen over het gebit.

Als je hond last heeft van zijn gebit, dan is dat heel vervelend. Er is wel iets aan te doen, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Als je hond last heeft van zijn of haar gebit, dan is dat vaak herkennen aan de volgende signalen:

  • Aan 1 kant van het gebit eten
  • Niet meer kauwen op hard voedsel of speeltjes
  • Ook aan het gebit zelf kun je soms zien dat er iets mis is, als het b.v. rood is of bloedt, of als de tanden of kiezen er niet goed uitzien
Foto van een zwarte Labradoodle met een tak in zijn bek.

Problemen voorkomen

Het liefst wil je kiespijn en gebitsproblemen voorkomen. Dat kan door regelmatig het gebit van je hond te poetsen.

Als je dat nog nooit gedaan hebt, is het zaak om heel rustig aan te beginnen. Ga niet gelijk poetsen, maar probeer eerst rustig in de bek van je hond te kijken. Forceer echter niets. Het proces van geen gebitsverzorging naar tandenpoetsen kan wel een paar dagen tot een paar weken duren. Blijf er echter mee bezig en probeer iedere keer iets verder te gaan.

2 Tot 3 keer poetsen is over het algemeen voldoende.

Problemen oplossen

De dierenarts is hier je grote vriend. Laat de dierenarts regelmatig het gebit inspecteren en het tandsteen verwijderen.

Als er problemen met het gebit van je hond zijn, dan ga je natuurlijk ook gelijk naar de dierenarts.

Handboek Labradoodle

Als je meer wilt weten over de opvoeding en verzorging van jouw Labradoodle, dan kun je ook het Labradoodle Geheimen e-book bestellen.

Als je je eerst nog even verder wilt oriënteren, lees dan het Labradoodle Geheimen Review wat ik heb geschreven, hierin vind je allerlei interessante feiten, weetjes en verdere informatie over dit e-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image