Meteen naar de inhoud

Labradoodle uit het asiel” is geen etiket voor een hond. Mensen die een Labradoodle als huisdier nemen, hebben nooit de bedoeling om de hond na verloop van tijd naar het asiel te brengen. Soms kunnen er echter onvoorziene omstandigheden zijn waardoor de hond naar het asiel brengen de minst slechte optie is. Dit is voor jou een extra kans op een mooie ‘match’.

Labradoodle uit het asiel. Foto van een Labradoodle die zit.

Dus als je op zoek bent naar een Labradoodle, overweeg dan eens om een kijkje in het asiel te nemen. Misschien vind jij daar de Labradoodle die precies bij jou past.

Echte Australian Labradoodles zijn redelijke schaarse honden die niet bepaald op iedere hoek van de straat te koop zijn. (In het artikel Wat kost een Labradoodle lees je hoe dat komt). Ook bij dierenasiels worden ze niet heel vaak aangeboden. Het gevolg is dat de prijzen van Labradoodles hoog zijn, ook als je ze niet bij de erkende fokker koopt.

Dat is overigens geen reden om het asiel over te slaan in je zoektocht naar een geschikte Labradoodle.

In dit artikel maak je kennis met het dierenasiel en leg ik je de voordelen uit van een Labradoodle uit het dierenasiel.

De Labradoodles uit het asiel zijn vaak al volwassen en kunnen er ook niets aan doen dat ze daar zitten. Dat maakt ze overigens niet minder interessant. Iets oudere honden, en vooral die uit het asiel, hebben zo ook hun voordelen.

Ook kun je lezen waar je op moet letten als je een Labradoodle uit het asiel wilt kopen.

Wat is een dierenasiel?

Een dierenasiel is een opvangplaats voor huisdieren die om de één of andere reden niet meer bij hun baasje kunnen blijven. Daarvoor kunnen uiteenlopende redenen zijn:

 • Het baasje is overleden
 • Het huisdier heeft medische verzorging nodig en het baasje kan die niet (meer) geven.
 • De situatie is zodanig veranderd, dat er niet meer goed voor het huisdier gezorgd kan worden. Bij voorbeeld door ziekte of door een verhuizing.

Een dierenasiel is dan een plaats waar deze dieren naar toe gebracht kunnen worden.

De mensen van het dierenasiel zijn begaan met het lot van deze dieren en zullen er alles aan doen om hun verblijf in het dierenasiel zo aangenaam mogelijk te maken.

Verder doen de mensen van het dierenasiel hun best om de honden, katten, vogels en andere huisdieren weer op een ander adres herplaatste te krijgen. De bedoeling is dat het verblijf van de huisdieren in een dierenasiel is altijd maar tijdelijk is.

Voor de dieren is het een betere oplossing dat ze weer zo snel mogelijk in een stabiele thuissituatie terechtkomen waar ze de zorg, aandacht en liefde krijgen die ze verdienen.

Ondanks het feit dat er in een dierenasiel goed voor de huisdieren wordt gezorgd, blijft het altijd een uitdaging om veel aandacht aan de individuele dieren te geven, vooral als het een groot asiel is met veel dieren.

Foto van een een jonge vrouw en een hond die erg op elkaar gesteld zijn.


Een Labradoodle uit het asiel of ergens anders vandaan?

Veel huisdieren zijn door allerlei omstandigheden in een dierenasiel terecht gekomen. Ook deze dieren verdienen een zorgzaam baasje en een liefdevolle thuissituatie. Behalve uit het asiel kun je ook hier een Labradoodle kopen:

 • ALAEU* erkende fokker. Labradoodles die om de een of andere reden een ander baasje zoeken, zijn vaak ook bij de fokkers bekend. Vaak kunnen zij bemiddelen bij het vinden van een nieuw thuis voor deze honden.
 • Particulier. Direct van een andere hondenbezitter.
 • Internet, bij voorbeeld via Marktplaats of via een bemiddelingssite waarbij er wordt gekeken of er een match is tussen een huisdier (Labradoodle) en iemand die zo’n hond zoekt.

*De Europese fokkers van Australian Labradoodles hebben zich verenigd in de ALAEU. ALAEU staat voor Australian Labradoodle Association Europe. Deze fokkers hebben zich tot doel gesteld om alleen de allerbeste Australian Labradoodles te fokken. Deze fokkers willen niet alleen lichamelijk hele gezonde honden hebben, maar ook honden waarbij het tussen de oren helemaal goed zit. Hierbij staat het belang van de honden altijd voorop. De honden moeten gezond zijn en gewoon lekker in hun vel zitten. Verder streven ze ernaar om altijd zo professioneel mogelijk te handelen en te communiceren.

Wat zijn de voordelen van een Labradoodle uit het asiel?

De Hondenbescherming noemt een aantal redenen waarom je een hond uit het dierenasiel zou moeten kopen:

 • Ook een Labradoodle uit het asiel zou dé hond kunnen zijn die perfect bij jou past. Een goede match tussen hond en baasje is heel belangrijk. Jullie gaan de komende jaren immers veel tijd met elkaar doorbrengen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk mogelijkheden te bekijken. Ieder kans om tot die goede match te komen is er weer 1.
 • Het kopen van een Labradoodle uit het asiel is een ‘maatschappelijk verantwoorde’ aankoop. Als je ergens anders dan bij een erkende fokker een pup koopt, dan loop je de kans dat je daarmee onbedoeld de malafide broodfokkers steunt. Hiermee kan het dierenleed dus onbedoeld voortbestaan. Met een hond uit het asiel help je echt de hond zelf door hem weer een liefdevol thuis te geven.
 • Een Labradoodle uit het asiel is al zindelijk en opgevoed. Het kan zijn dat dat beter in jouw situatie past. Het is bovendien al bekend wat zijn gedrag in uiteenlopende situaties is. Bij een pup moet je dat altijd maar afwachten.
 • Je kunt ervan op aan dat er goed voor de hond is gezorgd en dat hij alle inentingen en medische zorg heeft gehad. De honden zien er goed verzorgd uit en zijn tevreden.
 • De mensen van het asiel zijn met hart en ziel begaan met het lot van de dieren waar zij elke dag voor zorgen. Door hun vaak jarenlange ervaring weten ze precies wat voor honden ze voor zich hebben en kunnen jou er alles over vertellen. Door hun passie voor de dieren zullen ze altijd proberen om de juiste hond aan het juiste baasje te koppelen. Een uitgebreid intakegesprek maakt deel uit van de procedure. Hiermee wordt onderzocht of er een hond is die bij jou past.
 • De aankoop van de Labradoodle wordt door het asiel begeleid. Je krijgt dus niet zomaar op een dag een hond mee naar huis.
 • In een duidelijke koopovereenkomst wordt alles keurig omschreven. Mocht er na aankoop toch iets niet goed zijn, dan kun je altijd bij het asiel terecht voor hulp.

De vraag naar Labradoodles is groot in Nederland, dus ook als je een Labradoodle uit het asiel wilt halen, zul je waarschijnlijk op een wachtlijst komen.

Foto van een jonge bruine Labradoodle bij een boom

Waar moet je op letten als je een Labradoodle uit het asiel koopt?

Let vooral op de onderstaande punten als je een Labradoodle uit het asiel wilt kopen. Vraag gerust aan de mensen die in het asiel werken wat voor hond het is en of die in jouw thuissituatie past. Ze zullen je graag alles over de hond vertellen.

 • Zorg dat het asiel van jouw keuze een betrouwbaar asiel is waar goede en eerlijke voorlichting gegeven wordt. Zoek op het internet naar ervaringen van andere mensen.
 • De medische achtergrond. Heeft deze hond een verleden van ziekte en gebreken? Vraag altijd het medisch dossier op. Een goed asiel zal die trouwens standaard meegeven. Jouw dierenarts zal daar ook blij mee zijn. Zo weet hij meteen waar hij of zij extra op moet letten bij een controle van jouw hond.
 • Herkomst van de hond. Waar is deze hond allemaal geweest? Als de herkomst van een Labradoodle niet helemaal duidelijk is, dan loop je kans dat het geen echte Australian Labradoodle is. Het gevolg kan zijn dat hij niet die hypoallergene vacht heeft die ervoor zorgt dat mensen geen allergische reacties krijgen.
 • Uitslagen van medische controles. Met name het dierenasiel zal de hond bij binnenkomst op allerlei punten controleren. Je mag de uitkomsten van deze controles gewoon inzien.
 • Neem de tijd voor je beslissing. Het is begrijpelijk dat je gelijk verliefd wordt op een hond en deze gelijk mee naar huis wil nemen. Toch is het verstandig om uitgebreid de tijd te nemen voor een uitgebreide kennismaking met de hond. Ga bij voorbeeld een aantal malen naar het asiel en neem de hond een mee voor een wandeling. Op deze manier wordt het al een stuk duidelijker of jullie bij elkaar passen.
 • Als de hond in een gezin terechtkomt is het ook een goed idee om de hond een tijdje op proef in huis te nemen. Dan zal duidelijk worden of de hond en jullie huishouden een goede match vormen.
 • Net als mensen, moeten ook honden wennen aan een nieuwe omgeving. Soms kan dat lastig zijn. Wat altijd een goed idee is, is om een speeltje of een dekentje of zoiets mee te nemen naar zijn nieuwe thuis. Daar zit een vertrouwde geur aan. Op deze manier is er toch nog iets ouds en vertrouwds voor je hond en zal de verhuizing gemakkelijker verlopen.

Een Labradoodle is natuurlijk iets heel anders dan een auto. Een auto laat je bij de garage staan als die teveel gebreken heeft. Een Labradoodle is een levend wezen met gevoel en emoties. Ook als je een Labradoodle tegenkomt waar letterlijk wat zwakke plekken aanzitten, dan nog heeft zo’n hond recht op een zorgzaam baasje en een fijn thuis. Let er dan in zo’n situatie dan wel extra goed op of jullie bij elkaar passen. Een goede ‘match’ is in zo’n situatie dan nog belangrijker dan bij het in huis halen van een gezonde hond.

Meer weten over Labradoodles?

Als je meer over Labradoodles wilt weten, lees dan het artikel Review Labradoodle Geheimen, waar ik van alles vertel over dit e-book, boordevol tips en tricks over de aankoop, opvoeding en verzorging van deze leuke hondensoort.

Direct het e-book bestellen kan natuurlijk ook. Klik daarvoor op de knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image