Meteen naar de inhoud

Wil je binnenkort Labradoodle puppies kopen? Dat is natuurlijk een spannende gebeurtenis. Buiten dat het leuk is om Labradoodle puppies uit te zoeken en te kopen, wil je uiteraard een goede en wel overwogen keuze maken voor een goed en gezond exemplaar waar je heel lang plezier van kunt hebben. Hier volgen een paar aandachtspunten waar je op moet letten. om de kans zo groot mogelijk te maken dat jij het juiste hondje koopt.

Waarschijnlijk ben je gevallen voor de charmes van de Labradoodle? Je bent hierin zeker niet alleen. Met zijn vrolijke gedrag en zijn leuke uiterlijk heeft hij al heel wat harten van hondenliefhebbers gestolen. Geen wonder dat Labradoodle puppies goed verkocht worden.

Voordat je tot aankoop overgaat, is het echter belangrijk je eerst te verdiepen in alle eigenschappen die met deze hond te maken heeft. Zo voorkom je dat je een hond koopt, dit toch niet bij jou en je situatie blijkt te passen.

Dat zou jammer zijn, want volgens de Australian Labradoodle Association EUrope, de ALAEU, wordt een Labradoodle zo tussen de 13 en 15 jaar oud. Als het goed is, gaan jullie dus tussen de 13 en 15 jaar met elkaar optrekken. Alle reden dus om zorgvuldig te werk te gaan bij de keuze van een huisdier.

wat kost een labradoodle?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; een goede Labradoodle met stamboom, certificaten, gechipt etc, uitgekozen bij een goede en betrouwbare fokker, is bepaald geen goedkope hond. Het gaat je al gauw tussen de €1700,- en €2000,- kosten.

Dat zijn serieuze bedragen, maar waarom zijn Labradoodle puppies eigenlijk zo duur?

Dat komt door het feit dat de meeste Nederlandse fokkers de kwaliteit belangrijker vinden dan het aantal pups dat ze per jaar krijgen.

De fokkers willen alleen met de beste honden fokken en dat zijn er niet zo heel veel. De prijs van een goede fokhond is dus behoorlijk hoog. Hierdoor is ook de prijs van een labradoodle pup erg hoog.

Verder speelt mee dat Labradoodles meestal niet in kennels gehouden worden, maar in huis en in een gezin geboren worden en opgroeien.

Daardoor zijn het ook van die sociale dieren die makkelijk met mensen en andere huisdieren op kunnen schieten

Labradoodle Puppies. Foto van 3 puppies in het gras

Wanneer is een Labradoodle geschikt voor jou?

 • Als je een vrolijke en sociale hond wil
 • Als je allergisch bent voor honden
 • Als je genoeg tijd wilt investeren in de verzorging, met name van de vacht
 • Als je het leuk vindt om lekker met ‘m te gaan wandelen (zwemmen vinden ze ook te gek)

hoe oud wordt een labradoodle?

Een Labradoodle wordt zo’n 12 tot 15 jaar oud. Dat is een normale leeftijd voor een hond. Bedenk van te voren dus of je zo lang voor een hond wil zorgen.

Je kunt ‘m altijd naar het asiel brengen als het toch niet is wat je verwacht, maar dat is geen leuke gebeurtenis en voor je hond al helemaal niet. Labradoodle puppies verdienen een beter lot.

Als je meer wilt weten over Labradoodles op leeftijd, lees dan ook mijn artikel Hoe oud wordt een Labradoodle? Hier vind je diverse punten waar je bij stil kunt staan als je hond wat ouder begint te worden.

Het kopen van Labradoodle puppies

Tijd om je te oriënteren op het kopen van een pup.

Waar moet je zoal op letten?

Om een goede en gezonde pup te kopen zijn er een aantal dingen om op te letten. Het is belangrijk om hier voldoende tijde en aandacht aan te besteden. Je wilt tenslotte een pup die gezond en gelukkig is want we houden er rekening mee dat jullie de komende 15 jaar met elkaar zullen optrekken en lief en leed zullen delen.

 • Koop niet via Marktplaats, bij een puppyfarm, een dierenspeciaalzaak of bij een broodfokker, maar ga naar een ALAEU erkende fokker, dat geeft meer zekerheid op een goede, gezonde en levenslustige pup. Bovendien kun je er dan zeker van zijn dat alle eigenschappen van een Australian Labradoodle in jouw pup zijn terug te vinden.
 • zoek een fokker uit waarmee het klikt. Alles begint met een goede verstandhouding tussen fokker en het toekomstige baasje.
 • Een erkende fokker zal alle regels en bepalingen omtrent het fokken met honden in acht nemen. Hij zal er dan ook geen enkele moeite mee hebben om je alle certificaten en uitslagen van medische keuringen te laten zien.
 • Uiteraard zal de hond die je gaat kopen voorzien zijn van een chip met bijbehorend certificaat.
 • Let goed op de moederhond. Is ze gezond en vertoont ze gezond gedrag?
 • Let erop dat de pup die je uitzoekt en meekrijgt er gezond uitziet en dat zich levenslustig gedraagt.
 • Bij de koop zul je een soort ‘gebruiksaanwijzing’ (verzorgingsrichtlijnen) voor je hond mee willen krijgen. Je wilt hem of haar immers zo goed mogelijk opvoeden. Fokkers die bij de ALAEU zijn aangesloten, geven dit document overigens standaard mee.
 • Als het goed is, krijg je garantie op de hond. Bij ALAEU aangesloten fokkers geven een gezondheidsgarantie van minstens 1 jaar.
 • Uiteraard let je er op dat er een schriftelijk koopcontract opgesteld en ondertekend wordt.
Foto van een caramelkleurige Labradoodle pup naast voerbak.

Reu of teefje?

Er zijn best wat verschillen tussen een reu en een teefje. Een reu is tijdens de wandeling vooral veel bezig met het snuffelen en achterlaten van plasjes aan bosjes, palen, bomen etc. Een wandelingetje met een reu duurt dan ook meestal iets langer.

Een reu tilt tijdens een wandeling vaak z’n achterpoot op om een plasje achter te laten. Tijdens een gemiddelde wandeling kan hij dat met gemak 10 keer doen. Uiteraard wordt de plas die hij achterlaat steeds minder en minder. De laatste plasjes tijdens een wandeling zijn niet meer dan een paar drupjes, of zelf helemaal niets meer.

Labradoodle puppies zullen aanvankelijk nog gaan zitten om te plassen. Pas als ze tussen de 3 en 12 maanden oud is, zallen ze leren om hun achterpoot op te tillen tijdens het plassen.

In heb begin is dit overigens nogal onwennig voor een jonge hond. Hij moet echt even wennen op het staan op 3 poten. Het optillen van zijn poot tijdens het plassen, doet hij vooral om zijn plas op neushoogte voor ander honden achter te laten. Op die manier is het voor andere honden makkelijker om de ‘boodschap’ op te pikken.

Als er meerdere, volwassen reuen in de buurt zijn die het voorbeeld geven, zal jou hond gestimuleerd worden om ook zijn achterpoot op te tillen tijdens het plassen. Er zijn echter reuen die dat nooit aanleren en altijd door de knieën zullen blijven gaan om te plassen. Daar is niets mis mee.

Met die plasjes bakent hij voornamelijk zijn territorium af. Hij laat daarmee eigenlijk weten dat hij de baas is in dit gebied.

Labradoodle puppies kopen. Foto van plassende hond met poot omhoog

Die plasjes bevatten veel informatie voor andere honden. Het lijkt nogal een vieze bezigheid om aan de plas van andere honden te ruiken, maar je hond kan hieruit afleiden wie de ‘afzender’ is. Tijdens een wandeling ‘leest’ jou reu deze informatie en dat beantwoordt hij door er een plasje overheen te doen.

Ook teefjes plassen tijdens een wandeling. Ook met hetzelfde doel, alleen doen zijn dat veel minder vaak. Met een keer of 5 per wandeling houdt het echt wel op.

Een teefje is van tijd tot tijd loops. Omdat een hond zichzelf zo schoon mogelijk probeert te houden, zul je hier niet heel veel last mee hebben. Het is echter wel iets om rekening mee te houden.

Castratie / sterilisatie

Honden die via een ALAEU fokker worden gekocht en die niet bedoeld zijn om mee te fokken, moeten verplicht binnen 18 maanden worden gecastreerd of gesteriliseerd. Dit dient ervoor om te voorkomen dat er met de honden gefokt gaat worden en om te voorkomen dat er ongewenste puppies geboren worden. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de soort zo zuiver mogelijk blijft. Er geldt voor deze honden een dwangsom van € 10.000,- voor het niet naleven van deze bepaling.

Dit verklaart tevens waarom er zo weinig echte Australian Labradoodles zijn en waarom de prijs van een Australian Labradoodle zo hoog is.

Er gelden overigens strenge regels voor fokhonden en voor fokkers zelf. Ze moeten op veel punten worden goedgekeurd, alvorens er toestemming verkregen wordt om met deze honden te gaan fokken.

Over het algemeen wordt je hond iets rustiger na een castratie. Ook het plassen zal meestal iets minder worden.

Na castratie maakt het lichaam van de hond minder mannelijke hormonen aan. Een algemeen gevolg hiervan is dat de hond iets minder dominant wordt. Het is wel zo dat dit niet voor alle honden geldt. Er zijn honden waarbij castratie geen invloed op het dominante gedrag heeft.

Meer weten?

Je weet nu van alles over het aankopen van Labradoodle puppies. Wil je meer weten over het kopen, opvoeden en verzorgen van een Labradoodle? Lees dan ook mijn artikel over de Labradoodle opvoeding en verzorging. Hierin geef ik je allerlei tips en weetjes over het houden van Labradoodles, zodat jij in staat bent om je Labradoodle zo goed mogelijk te verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image