Meteen naar de inhoud

Hoe oud wordt een Labradoodle? Dat is een vraag die je nog wel eens hoort. Labradoodles worden, zoals ook op de site van de Australian Labradoodle Association EUrope (ALAEU*) te lezen is, gemiddeld zo tussen de 10 en 13 jaar oud. Als je hond zo lang bij je is, dan ben je daar natuurlijk heel erg aan gehecht. Er is echter nog veel meer te zeggen over de leeftijd van een Labradoodle.

*De Europese fokkers van Australian Labradoodles hebben zich verenigd in de ALAEU. ALAEU staat voor Australian Labradoodle Association Europe. Deze fokkers hebben zich tot doel gesteld om alleen de allerbeste Australian Labradoodles te fokken. Deze fokkers willen niet alleen lichamelijk hele gezonde honden hebben, maar ook honden waarbij het tussen de oren helemaal goed zit. Hierbij staat het belang van de honden altijd voorop. De honden moeten gezond zijn en gewoon lekker in hun vel zitten. Verder streven ze ernaar om altijd zo professioneel mogelijk te handelen en te communiceren.

Hoe oud is oud?

Op welke leeftijd worden mensen oud? Je zou kunnen zeggen als ze zo’n 60 tot 70 jaar oud zijn. Dat is dus op ongeveer 3/4 van hun leven. Bij honden is dat net zo. Als je hond rond de 10 tot 11 jaar oud is, dan kun je spreken van een oude hond.

Over het algemeen geldt dat grotere honden wat eerder ‘oud’ zijn dan kleinere honden. Groteren honden worden over het algemeen dus iets minder oud dan kleinere honden. Voor de Labradoodles geldt dat ook. Zoals je misschien weet zijn er 3 soorten of maten Labradoodles. De mini Labradoodle, de midi Labradoodle en de standaard of grote Labradoodle. Als vuistregel kun je aanhouden dat de mini Labradoodle gemiddeld iets ouder wordt dan de standaard/grote Labradoodle.

Foto van wat oudere Labradoodle

Hieronder vind je alles nog even op een rijtje.

Oude honden: leeftijd en gewicht

We hebben al gezien dat de grootte van je hond van invloed is op de relatieve leeftijd. Ook het gewicht speelt daarin een rol.

Als we aannemen dat grotere honden eerder oud zijn dan kleine honden, dan kunnen we de volgende stelregel aanhouden:

  • Kleine honden: Schouderhoogte minder dan 30 cm en gewicht minder dan 10 kg.
  • Middelgrote honden: Schouderhoogte van 30 tot 50 cm en gewicht variĆ«rend van 10 tot 25 kg.
  • Grote honden: Schouderhoogte van 45 tot 60 cm en gewicht tussen de 25 en 45 kg.
  • Hele grote honden: Schouderhoogte van meer dan 60 cm en gewicht boven de 45 kg.

Je kunt van oude honden spreken als je kleine hond ongeveer 10 jaar oud is. Bij middelgrote honden is dat zo rond een jaar of 8. Bij grote honden als ze een jaar op 7 zijn en bij hele grote honden al op 6 jarige leeftijd.

Wat zijn de kenmerken van oudere honden?

Net als bij mensen, wordt de algemene gezondheid minder en gaan de diverse lichaamsfuncties achteruit naarmate honden ouder worden. Mensen krijgen meer en meer grijze haren als ze ouder worden, maar bij honden kan dat ook gebeuren. Wat zijn nog meer indicaties dat je hond op leeftijd begint te raken?

  • Je hond wordt sneller moe van het bewegen en hij heeft meer slaap nodig dan voorheen
  • Het bewegen zelf gaat ook minder goed en als gevolg daarvan beweegt je hond ook minder. Misschien heeft hij wel een ziekte onder de leden
  • Je merkt dat je hond minder goed gaat zien en minder goed gaat horen
  • Hij heeft niet zoveel honger meer
  • Je hond gaat beduidend minder wegen of juist veel meer dan voorheen
  • De conditie van tanden en kiezen gaat achteruit. Je kunt dat ook merken aan de adem die slechter gaat ruiken of problemen met het tandvlees. Ook kan de vorming van tandsteen optreden
  • Hij krijgt problemen met zijn huid en de vacht is niet meer zo mooi en glanzend als vroeger
  • Zijn geestelijke gezondheid gaat achteruit waardoor hij anders reageert op zijn omgeving. Misschien wordt hij prikkelbaarder
  • Hij kan minder goed met andere mensen en met ander honden overweg
Hoe oud wordt een labradoodle? foto van bruin met witte labradoodle.

Hoe oud wordt een Labradoodle? : de belangrijkste factoren

Hoe oud een Labradoodle wordt, hangt van meerdere factoren af. Sommige factoren heb je zelf in de hand, andere weer niet. Hier zijn er een paar:

  • Voorouders. Heeft jouw Labradoodle een goede stamboom met hele goede en gezonde voorouders, dan is de kans groot dat jouw Labradoodle ouder wordt dan gemiddeld.
  • Voeding. Gezonde voeding draagt voor een belangrijke mate bij aan de levensverwachting van een Labradoodle. In mijn artikel Labradoodle Verzorging en Opvoeding kun je meer lezen over voeding voor je Labradoodle.
  • Gewicht. Als jouw Labradoodle altijd gezonde voeding heeft gehad – dus niet te veel en van goede kwaliteit – dan is de kans groot dat hij ook een gezond gewicht heeft gehad. Net als bij mensen is overgewicht ook voor honden funest voor de gezondheid.
  • Voldoende beweging. “Rust roest” is niet voor niets een bekend gezegde.
  • Aandacht en verzorging. Labradoodles die altijd veel aandacht en liefde hebben gekregen, zijn over het algemeen gelukkiger en daarmee gezonder. En gezondere honden leven nu eenmaal langer.
  • Regelmatige controle door de dierenarts. Hoe eerder eventuele problemen met de gezondheid worden ontdekt, hoe beter het is. Ook kent je dierenarts de ‘zwakke plekken’ van jouw type hond. In dit geval de Labradoodle. zo kun je bepaalde problemen makkelijker voorkomen.

Het antwoord op de vraag: “Hoe oud wordt een labradoodle?” heb je dus deels zelf in de hand.

Voor een Labradoodle op leeftijd is goede verzorging van levensbelang

Een gezonde en gelukkige Labradoodle bereikt over het algemeen de hoogste leeftijd. Wat kun jij er allemaal aan doen om je Labradoodle op een gezonde manier oud te laten worden?

Allereerst is het belangrijk dat je Labradoodle zich bij jou thuis voelt. Dat bereik je door hem of haar al vanaf heel jonge leeftijd veel liefde en aandacht te geven.

Een gelukkige hond is vaak ook een gehoorzame hond. Honden houden van duidelijke structuren en houden van een sterke leider bij wie ze zich veilig voelen. Ook hierover kun je meer lezen in mijn artikel Labradoodle Opvoeding en Verzorging.

Verzorging aanpassen

Bij oude honden moet je de verzorging wat aanpassen.

Als je Labradoodle wat ouder wordt, geef je hem ook aangepaste voeding. Dat kun je doen als je hond rond de 7 of 8 jaar oud is.

Voeding voor honden is er in alle soorten en maten (en samenstellingen!). Je hebt voeding voor puppy’s, voor volwassen honden en voor oudere honden. Het voer voor oudere honden is er zowel in brokjesvorm als voer in blik. De brokjes verdienen de voorkeur omdat dit helpt gebitsproblemen door de vorming van tandplak te voorkomen

Het voer voor oudere honden bevat minder vet, (tegen het overgewicht), minder fosfor en zout (beter voor hart en nieren) en meer vezels om de werking van de darmen goed te houden.

Verder is het ook raadzaam om je hond bij het ouder worden regelmatig te wegen op de weegschaal om te kijken of hij niet te zwaar wordt.

Ook regelmatige controles door de dierenarts zijn aan te bevelen om de conditie en gezondheid van je hond in de gaten te houden. Een goed regel is om je hond minimaal 1 keer per jaar door de dierenarts te laten controleren. Op die manier kun je bijtijds ingrijpen mochten er zich problemen voordoen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Medische problemen zijn in de regel wat sneller te verhelpen als ze in een vroeg stadium worden ontdekt.

Waarop letten bij een Labradoodle met hogere leeftijd?

Ouderdom komt met gebreken. Bij honden is dat net zo. Alle functies worden wat minder en de algemene gezondheid kan wat minder worden. Waar kunnen oudere honden zoal mee tobben? Hieronder vind je een aantal aandoeningen waar oudere honden in meer of mindere mate last van kunnen hebben.

  • Slechte gewrichten
  • Staar
  • Blindheid
  • Doofheid
  • Artrose
  • Verzwakt afweer systeem
  • Zwakker gebit
  • Gevoeliger voor infecties
  • Zwakkere nieren

Zo zijn er nog heel wat meer voorbeelden van problemen en afwijkend gedrag die je hond kan vertonen. Zie je of merk je iets vreemds bij je hond, of aan het gedrag van je hond, dan is het altijd goed om even met je dierenarts te overleggen. Hij of zij kan aan de hand van jouw verhaal wel inschatten of het raadzaam is om even met je hond bij de dierenarts langs te gaan.

Verder verdient ook de vacht van de Labradoodle wat extra aandacht naarmate je hond ouder wordt.

Borstel en kam het wat vaker. Kijk dan gelijk of je onregelmatigheden ziet of voelt. Dit kan duiden op problemen of ziekten. Als je twijfelt, kan je ook de trimsalon of dierenarts even vragen om mee te kijken.

Als je meer wilt weten over de Labradoodlevacht en de verzorging daarvan, lees dan ook het artikel Vachtverzorging Labradoodle.

Waarschijnlijk loopt je hond ook wat minder. Zijn nagels zullen dus ook iets minder slijten. Iets vaker knippen kan dan nodig zijn.

Toch blijft het belangrijk dat je hond in beweging blijft. Alles zal wat langzamer gaan, maar dat geeft niets. Als ze maar in beweging blijven.

Het is ook een goed idee om 1 of 2 keer per jaar even naar de dierenarts te gaan voor preventieve controle. Als daar aanleiding toe is, kan een bloed- of urineonderzoek deel uitmaken van de controle. Hoe eerder eventuele problemen worden ontdekt, hoe beter het is.

Als je hond ouder wordt, heeft hij de hulp en steun van zijn baasje extra hard nodig. Geef hem dus extra liefde en aandacht als hij oud wordt.

Tot slot

Alles wat je wilt weten over de Labradoodle, kun je vinden in het e-book Labradoodle Geheimen. Als je erover denkt om dit aan te schaffen, zou je eerst deze Labradoodle Geheimen review eens kunnen lezen. Dan weet je alvast wat je kunt verwachten.

Foto van het Labradoodle Geheimen Handboek.
Het Labradoodle Geheimen Handboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image