Gitaartabs review. Foto van vrouw die gitaar speelt
Afbeelding van StockSnap via Pixabay 

In deze Gitaartabs Review laat ik je zien wat deze methode allemaal inhoudt, wie de bedenker is en nog veel meer.

Gitaartabs,…nooit van gehoord” is misschien jouw reactie op de titel boven deze review.

Als je erover denkt om gitaar te gaan spelen, om gitaarles te nemen, ga je deze term wel vaker horen. Niet alleen is gitaartabs een alternatief voor een notenbalk met noten, maar tevens de naam van de website die zich bezig houdt met gitaarlessen voor zowel de beginner als de gevorderde gitarist.

Als je les wilt nemen is er veel voor te zeggen om dit gestructureerd te doen. Hierdoor leer je meer dan dat je jezelf op de houtje-touwtje manier iets aanleert. Wellicht leer je jezelf dan de verkeerde technieken aan. Dat wil je natuurlijk niet.

Ik heb de Gitaartabs lesmethode van Jan van der Heide grondig voor je bekeken en laat je in deze review weten wat ik er van vind.

Als je deze review gelezen hebt, weet je wie de leraar is (het zijn er zelf meerdere) wat de prijs van de cursus is, hoeveel je moet oefenen, etc, etc. En natuurlijk antwoord op de vraag of deze cursus zijn geld waard is.

Ik vond het erg leuk om deze review te schrijven. Dat komt omdat het een erg uitgebreide cursus is, met veel verschillende manieren om zowel de beginner als de gevorderde gitarist iets te leren. Laten we snel beginnen.

Wie is Jan van der Heide?

Cursussen om gitaar te leren spelen zijn er legio. Hier op de site vind je ze ook terug.

Na de Gitaarles van Koen Review is het nu dus de beurt aan de Gitaartabs van Jan van der Heide.

Als je les neemt bij een gitaar docent, wil je natuurlijk wel even weten met wie je van doen hebt

Jan is afgestudeerd aan de HTS richting Industriële Automatisering en tevens werkzaam als sales manager bij een groot internationaal bedrijf dat zich bezig houdt met industriële automatisering. Naast goed gitaarspelen, staat hij blijkbaar ook zijn mannetje in de internationale zakenwereld.

Goed om te weten is dat Jan al in 1992 met de gitaar- en muziekwebsite is begonnen. Gitaartabs is een online gitaarcursus met meer dan 80.000 cursisten. Als zoveel mensen deze cursus volgen, dan moet het wel goed zijn, zou je zeggen. Laten we eens verder kijken om te zien of dat inderdaad zo is.

Wat is Gitaartabs?

Gitaartabs is een gitaarcursus in abonnementsvorm voor gewone, electrische en basgitaar.

In deze gitaarcursus ga je veel liedjes leren spelen. Sommige liedjes kun je echter ook los kopen. Dit betreft dan liedjes uit het Pro Tabs abonnement. Hier kom ik verderop in deze review nog op terug.

De gitaarlessen worden door meerdere gitaardocenten gegeven. Deze docenten hebben allemaal een conservatorium achtergrond. Dat betekent natuurlijk veel voor de kwaliteit van de gitaarlessen. Het houdt in dat de lessen goed in elkaar zitten. Dat je echt leert wat je zou moeten leren en dat je de correcte technieken aanleert.

Dat laatste is weer belangrijk om het gitaarspelen leuk te maken en te houden. Het beheersen van de goede technieken voorkomt dat je last gaat krijgen van je rug, schouder, hand of arm. Dit kan bij voorbeeld een gevolg zijn van het verkeerd vasthouden van de gitaar. Met het aanleren van de juiste gitaartechnieken voorkom je zulke ongemakken en blijft het gitaarspelen ook leuk.

Gitaartabs is tevens een manier om aan te geven welke snaren op de gitaar je moet aanslaan en welke vakjes je daarbij op de hals van de gitaar in moet drukken. Dat ziet er ongeveer zo uit:

gitaartabs review-afbeelding-instructievideo
Gitaartabs

Het grote voordeel is dat je niet eerst noten hoeft te leren lezen, maar gelijk gitaar kunt gaan spelen.

Boek “Stap voor Stap Gitaarles”

Via Bol.com kun je het boek “Stap voor Stap Gitaarles” aanschaffen. Bij dit boek hoort ook een eigen, online gitaarles omgeving. Tevens krijg je twee maanden het alles in één abonnement van Gitaartabs cadeau.

Wat kan ik verwachten?

Wat je kunt verwachten is een hele, hele uitgebreide cursus, waarbij onder andere gebruik gemaakt wordt van instructies per video. Deze videofilmpjes – ze variëren van een paar minuten tot ongeveer een kwartiertje – starten met het logo van gitaartabs met de subtitel “professionele video gitaarlessen”. Daaraan is niets overdreven. Alles, maar dan ook alles wat jij van gitaarspelen wilt weten, komt aan bod.

Wat krijg ik?

De cursus bestaat uit een stuk of 135 video opnamen van docenten die de techniek uitleggen en het gitaarspelen voordoen. Dit begint met heel eenvoudige basisregels van hoe je je gitaar moet vasthouden en eindigt met de uitleg hoe je bepaalde loopjes en riffs met spelen en uitleg hoe je kan improviseren op de gitaar.

Daarnaast bestaat de cursus uit e-reader bestanden, PDF bestanden en audio opnamen.

Gitaartabs.nl

Als je je aangemeld hebt voor Gitaartabs, krijg je een toegangscode waarmee je in kunt loggen. Je kunt dus gelijk beginnen met het bekijken van de video’s en gaan oefenen.

Als je enthousiast van start gaat en snel door de eerste lessen heengaat, kun je vlot door met de volgende lessen. Het is mogelijk om al vanaf het begin alle lessen te bekijken. Je hoeft dus nooit te wachten op een volgende les. Wel zo handig.

Als je de site van Gitaartabs.nl opent, kom je in het startmenu terecht. Dit is al heel uitgebreid. Je kunt hier het volgende vinden:

 • Omschakeling van Nederlands naar Engels. Je kunt de cursus dus ook in het Engels volgen, mocht dat handiger voor je zijn.
 • Een zoekfunctie. Door het intypen van een zoekterm wordt er binnen de site van Gitaartabs.nl gezocht naar relevante informatie.
 • De hoofdstukken: Chords, Tabs, Protabs, Gitaarliedjes, Gitaarles
 • Je voortgang met de gitaarlessen. Per onderdeel kun je met een schuifbar aangeven in hoeverre je de les beheerst. In dit overzicht scherm zie je je totale voortgang in de lessen.
 • Een overzicht van een paar liedjes die je zou kunnen spelen.
 • Je eigen lijstje van je favoriete songs.
 • Je eigen lijstje van je favoriete gitaarlessen.
 • Een lijstje van de door jou laatst bekeken liedjes.
 • Een lijstje van de door jou meest bekeken liedjes.
 • Reactie mogelijkheid voor het geven van een suggestie voor een liedje dat nog niet op de site staat.
 • Reactie mogelijkheid voor het geven van een suggestie voor de website.
 • Jouw eigen dashboard waar je onder andere je wachtwoord kunt wijzigen, je abonnementsgegevens in kunt zien, kunt communiceren met mede cursisten en nog veel meer.

Basis

In het begin van de cursus wordt er uitgebreid stilgestaan bij het aantal verschillende gitaren. Er zijn akoestische en elektrische gitaren, maar ook mengvormen. Binnen de akoestische en elektrische gitaren zijn er ook weer legio mogelijkheden. Welke gitaar moet je nu kiezen? Dat is uiteraard de gitaar die het beste bij jou past. Welk budget heb je beschikbaar? Waar ga je de gitaar voor gebruiken? Ga je in een band spelen, of speel je vooral thuis? Waar speel je thuis? Speel je vooral voor jezelf of speel je voor een aantal toehoorders? Zomaar wat vragen die van belang zijn bij het kiezen van een geschikte gitaar.

Verder is de theoretische kennis uitgebreid met een overzicht van de materialen die gebruikt wordt bij het bouwen van gitaren. Uiteraard met de karakter eigenschappen van deze materialen voor het geluid wat de gitaar laat horen.

Als je een elektrische gitaar wilt kopen, dan hoort daar ook een versterker bij. Ook hier zijn er heel veel mogelijkheden in alle soorten, maten en prijsklassen. Je krijgt een uitgebreid overzicht van wat er allemaal beschikbaar is op de markt. Er is kortom voor elk wat wils.

Oefenen

Veel van de gitaarlessen zijn opgedeeld in meerdere deelvideo’s per les. Bij weer andere lessen kun je informatie downloaden voor je e-reader of gewoon in PDF.

Een goede tip die je meekrijgt is de volgende: Zorg dat je het leuk blijft vinden. Oefen zo veel mogelijk, maar ook weer niet te veel. Het moet voor jezelf leuk blijven. Lukt het even niet, wacht dan een dag en probeer het daarna nog eens.

De lessen gaan voor een groot gedeelte per video. De docent laat zien en legt uit wat je gaat spelen en doet het zelf een keer voor. De tablatuur komt daarbij ook in beeld. Je kunt het ook als PDF downloaden als je dat wilt.

Je krijgt voor het oefenen verder goede tips, tricks en ezelsbruggetjes. Bij voorbeeld over hoe je je vingers moet plaatsen.

Meespelen met bekende liedjes

Als je een beetje gevorderd bent, kun je, middels de online media player, meespelen met bekende liedjes. Dat ziet er bij voorbeeld zo uit:

gitaartabs revieuw-afbeelding-lesinhoud
Meespelen met een bekend liedje

In dit geval wordt het liedje “Het is al laat toch” van Racoon gespeeld. Links naast de notenbalk wordt de YouTube video van dit liedje gespeeld. De muziek staat met een notenbalk en in tablatuur aan de rechterkant van je beeldscherm genoteerd. De rode streep die je ziet, schuift met de muziek mee naar rechts op. Zo weet je precies waar je in het liedje bent. Zie je dat er precies staat aangegeven waar je je vingers moet zetten? Erg handig!

In deze media player zijn er diverse mogelijkheden om het afspelen van het liedje helemaal aan je eigen eisen te laten voldoen:

 • Alleen de namen van de akkoorden tonen, met of zonder notenbalk, met of zonder tablatuur, met of zonder handgrepen.
 • Het beeld in- en uitzoomen. Zo die je een veel groter gedeelte van het muziekstuk wat je aan het spelen bent.
 • Op normale snelheid afspelen of langzamer, zodat je het beter bij kunt houden. Typ daarvoor b.v. 50% in, om het liedje half zo snel af te laten spelen. Of b.v. 20%, dan gaat het nog een stuk langzamer.
 • De notenbalken en tablatuur groter of kleiner afbeelden.
 • Standaard instelling is dat het rode streepje over het muziekstuk naar rechts beweegt, zodat je kunt zien waar je bent in het liedje. Een andere instelling is dat je het rode streepje stilzet en de notenbalk er onderdoor naar links laat bewegen.
 • Het liedje met alles erop en eraan laten horen, of alleen de muziek laten horen die jij moet spelen.
 • Een stukje uit het liedje steeds laten herhalen, zodat je goed kunt zien en horen wat je precies moet spelen en hoe je dat moet doen.
 • Een metronoom de maat mee laten tikken.
 • Hogere of lagere toonsoorten.

Gitaar akkoorden

Wist je dat er wel 900 akkoorden op een gitaar gespeeld kunnen worden? Ze staan allemaal (nou ja,…..ik heb ze niet geteld, maar het zijn er wel heeeeel veel) afgebeeld met vingergrepen erbij. In het voorbeeld hieronder zie je er een paar.

gitaartabs-afbeelding-akkoorden

Wat is het voordeel van gitaartabs?

Het grote voordeel van Gitaartabs vind ik dat er onnoemelijk veel mogelijkheden zijn. Als je het nu nog niet leuk vind om gitaar te leren spelen, dan ga je het ook nooit leuk vinden.

Het voordeel is dat je vanaf het allereerste begin meespeelt met bekende liedjes. Je oefent eerst een paar aanslagen op de gitaar en gelijk daarna ga je dat ook doen, maar dan als begeleiding van een liedje. De gitaar docent legt alles heel goed en duidelijk uit. Het tempo is goed bij te houden. Gaat het toch te snel, dan kun je de video nog een keer afspelen. En als het moet nog een keer en nog een keer en nog een keer, etc.

Wat ook leuk en handig is, is dat je zelf je voortgang bij kan houden. Als je een onderdeel matig beheerst, kan je een blokje over een lijn bewegen. Dat blokje zet je dan b.v. op 50 (maximale score is 100). De volgende keer dat je inlogt, zie je dat je nog op dat onderdeel moet oefenen. Erg handig!

Als je eenmaal met de lessen bent begonnen, is het een goede zaak om de moeilijke lessen regelmatig te oefenen. Je kunt hiervoor in je eigen lijstje met favoriete lessen aanmaken, zodat je op een later tijdstip makkelijk die lessen terug kunt vinden die je nog een keer wilt oefenen. Hetzelfde kun je trouwens doen met de liedjes die je leuk vindt.

Als je het even lastig hebt met oefenen, dan helpt het soms om door anderen over de lastige hobbel heen getild te worden. Binnen Gitaartabs is er de mogelijkheid om ervaringen en ideeën uit te wisselen met mede cursisten. Dit werkt heel motiverend.

Zijn er ook nadelen?

Nou, eigenlijk niet echt. Als we dan toch iets moeten noemen is het dat soms het taalgebruik niet helemaal in orde is en het hier en daar rechtstreeks uit Google Translate lijkt te komen, zoals de uitleg voor het wisselen van je gitaarsnaren.

Ook zou het intro van de instructievideo’s naar mijn smaak ietsje korter mogen.

Is Gitaartabs ook voor mij?

De cursus Gitaartabs is er voor de beginnende gitaarspeler, maar de gevorderden onder ons zullen deze cursus zeker ook nuttig vinden. Dat komt omdat er best veel aandacht wordt gegeven aan het spelen van bepaalde ritmes, loopjes en riffs. Als beginner heb je hier niet veel aan, maar de gevorderde gitaarspeler zal dit best interessant vinden. Tevens is het natuurlijk leuk om even te bekijken wat je op termijn allemaal kunt spelen als je goed oefent en blijft oefenen.

Wat kost het?

De gitaarlessen betaal je per maand. Afhankelijk van wat je wilt leren, kies je een abonnement.

Basis Gitaarcursus

De meest gekozen abonnementsvorm is de basis gitaarcursus. Deze komt op € 9,95 per maand. Dit abonnement is erg handig voor de beginnende gitaarspeler die vooral de techniek wil leren en liedjes wil leren spelen.

Bij dit abonnement krijg je een overzicht van de akkoordschema’s en krijg je tevens toegang tot de video gitaarlessen. Hierdoor zul je al snel leuke liedjes kunnen spelen. Het gebruik van de online media player is ook inbegrepen bij dit abonnement, zodat je ook mee kunt spelen met de liedjes die jij leuk vindt.

Ook is het mogelijk om muzieklijsten samen te stellen en je favoriete liedjes en gitaarlessen op te slaan.

Pro Tabs

Als je goed gitaar kunt spelen, is er ook het Pro Tabs abonnement. Dit is vooral voor de gevorderde gitaarspeler die vooral nieuwe liedjes wil leren spelen. Dit kost € 5,95 per maand.

Ook hier wordt je weer geleerd hoe je nieuwe liedjes moet spelen. Uiteraard kun je ook hier gebruik maken van de online media player, zodat je het liedje op die manier af kunt spelen zoals jij dat het liefst hoort.

Tevens hoort het opslaan van je favoriete liedjes en het maken van muzieklijsten ook hier tot de mogelijkheden.

Allen in één

Als je gitaarles wilt volgen en onbeperkt liedjes wil leren spelen kun je beide abonnementsvormen ook combineren. Dat komt dan op € 15,95 per maand. Je kunt dan over alle bovengenoemde functionaliteiten beschikken.

Gitaartabs Review: Conclusie

We hebben nu gezien wat Gitaartabs is, wat het voor jou kan betekenen, wat je allemaal kunt leren en wat het kost om op een leuke manier goed gitaar te leren spelen.

Rest dan nog de vraag of het de investering waard is.

Als ik zie wat je allemaal krijgt voor je abonnementsgeld is dat gewoon veel. Je krijgt instructie video’s, e-reader bestanden, pdf bestanden en je kunt de online media player met zijn vele mogelijkheden gebruiken. Voor de prijs van één kop koffie per week, krijg je zoveel lesmateriaal aangereikt, dat je lange tijd vooruit kunt.

Daarbij komt dat de gitaar docenten weten waar ze het over hebben en jou met de juiste technieken de nodige kennis en ervaring op laten doen, zodanig dat je nog lang en met veel plezier gitaar zult kunnen blijven spelen.

De instructie video’s vind ik heel duidelijk en leuk om naar te kijken. Ik vind dat de docenten alles goed en duidelijk uitleggen. Mocht het te snel gaan, dan kun je de video natuurlijk nog een keer afspelen.

Wil jij ook op een leuke manier goed gitaar leren spelen? klik dan op de knop hieronder om gelijk te starten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image