Meteen naar de inhoud

In dit artikel – “Freds Bouwtekeningen review” – ga ik je alles vertellen over de bouwtekeningen, omdat dat waarschijnlijk de reden is dat je op deze pagina terecht bent gekomen.

Waarschijnlijk wil je nog wel meer weten, zoals: Wie is Fred, wat is de kwaliteit van de 10.000 Bouwtekeningen, wat zijn de kosten, wat is de prijs/kwaliteitsverhouding, is er nog garantie? Al dit soort vragen komen in deze review aan de orde.

Hieronder staat alles overzichtelijk op een rijtje, zodat je in 1 oogopslag ziet wat je allemaal kunt verwachten.

Freds Bouwtekeningen, een korte inleiding

De benaming Freds Bouwtekeningen is eigenlijk een beetje misleidend. In deze uitgebreide review van Freds Bouwtekeningen ga ik je vertellen waarom dat zo is. Het pakket bevat namelijk veel meer dan de bouwtekeningen alleen.

Uiteraard zijn er de bonussen die je bij de bouwtekeningen krijgt. Te weten:

DWG en CAD software Pakket
Doe Het Zelf Winst
Stijgerhouten Tuinmeubelen Gids
Levenslange Toegang tot de Bouwtekeningen
Gids met Bouwkundige Benamingen

Maar er is meer:

 • Een uitleg hoe je de bouwtekeningen moet lezen. Iedereen kan leren hoe je een tekening moet lezen.
 • Een uitleg wat je moet doen als de bouwtekeningen niet goed getoond worden.
 • Foto’s van werkstukken van leden. Zij hebben foto’s ingestuurd van werkstukken die aan de hand van Freds Bouwtekeningen zijn gemaakt. Jouw foto’s kunnen hier ook bij komen!
 • Antwoorden op veel gestelde vragen. De meest uiteenlopende onderwerpen komen hier aan bod, waarvan sommige echt heel uitgebreid.
 • Detailtekeningen voor in de woningbouw. Dit is echt iets voor de doorgewinterde klusser of de professionals in de bouw.
 • Uitgebreide uitleg over verschillende soorten gereedschappen.
 • Uitgebreide informatie met tips en advies voor het kopen van gereedschap. Met name lasapparaten en verschillende typen zagen en zaagtafels worden heel uitgebreid behandeld.
 • Tips en advies om veilig te werken. Welke Persoonlijke BeschermingMiddelen moet je hebben? Tips en advies voor aankoop en gebruik van PBM’s
 • Uitgebreide informatie over pluggen en ankers.
 • Tips en uitgebreid advies voor het plaatsen van schuttingen.
 • Uitgebreide informatie over isolatie
 • Uitgebreide informatie over airco’s. Tevens tips en adviezen voor als je een airco wilt gaan kopen.
 • Uitgebreide informatie over zaagtafels. Tips en adviezen voor als je een zaagtafel wilt gaan kopen. Alle voorkomende merken zaagtafels worden besproken inclusief hun voor- en nadelen.
 • Uitgebreide informatie over afkortzagen. Tips en adviezen voor als je een afkortzaag wilt gaan kopen. Alle voorkomende merken afkortzagen worden besproken inclusief hun voor- en nadelen. Ook een heus stappenplan ontbreekt niet om de juiste afkortzaag te kiezen.
 • Uitgebreide informatie over lasapparaten en de voor- en nadelen van de verschillende lasmethoden. (voor sommige bouwtekeningen heb je een lasapparaat nodig, maar je kunt dat natuurlijk ook uitbesteden)
 • Informatie over leidingzoekers en waar je op moet letten als je een leidingzoeker wilt kopen.
 • Uitgebreide informatie over zonnepanelen
 • Uitgebreide informatie over nanotechnologie en hoe dit is toe te passen.
 • Handige zoekfunctie. Typ als zoekwoord “wijnrek” in, en je krijgt alle bouwtekeningen van wijnrekken.

Nu we een globaal overzicht hebben van wat Freds Bouwtekeningen allemaal inhoudt, zullen we eens inzoomen op de diverse onderdelen en achtergronden.

Wie is Fred?

Als je regelmatig aan het klussen bent, dan ben je Freds Bouwtekeningen waarschijnlijk wel een keer tegengekomen. Veel klussers maken namelijk gebruik van zijn bouwtekeningen. Allemaal leuk en aardig, maar wie is Fred nu eigenlijk?

freds bouwtekeningen review. foto van fred schouten

Fred heet voluit Fred Schouten en het grappige is dat hij helemaal niet bestaat, althans niet de Fred Schouten van de 10.000 Bouwtekeningen. Fred Schouten is dus een pseudoniem, oftewel een verzonnen naam. Op deze manier is het mogelijk dat 1 persoon onder verschillende namen bekend staat.

In eerste instantie lijkt dat misschien vreemd, maar het is een constructie die je wel meer tegenkomt.

Zo, nu je weet dat de Fred Schouten van de 10.000 Bouwtekeningen niet bestaat, is de volgende vraag: “Is dat erg?”

Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Feit is dat er veel mensen niet onder hun eigen naam werken. Bekende voorbeelden hiervan zijn zangers, schrijvers en artiesten.

De belangrijkste vragen zijn nu: Hoe goed zijn de bouwtekeningen, wat is de prijs/kwaliteitsverhouding en kun je ergens terecht als je vragen hebt? Hoe goed de tekeningen zijn, dat zullen we zo meteen zien. Je kunt in ieder geval zeker bij “Fred” terecht voor vragen en opmerkingen. Als je ergens niet uitkomt, dan kun je gewoon je vragen stellen. Even een mailtje aan Fred en je krijgt netjes antwoord op je vragen

Ik heb zelf meermaals mailcontact gehad met “Fred” en kreeg steeds (heel erg) snel en goed antwoord. Wat dat betreft heeft Fred zijn zaakjes uitstekend voor elkaar. Niets dan lof wat dat betreft.

T.A.P.O.

Nu we weten wie Fred is (of eigenlijk niet is), wie is dan wel de verkoper van de 10.000 Bouwtekeningen?

De verkoper blijkt het bedrijf T.A.P.O. uit Amsterdam te zijn. Dit bedrijf is netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat al vanaf 2012. Deze gegevens zijn gewoon op het internet terug te vinden.

Als je Freds Bouwtekeningen of T.A.P.O. opzoekt op Google, dan kom je weinig gekke dingen tegen.

Natuurlijk staan er wel reacties tussen van mensen die vinden dat de bouwtekeningen niet aan hun verwachtingen voldoen. Op zicht is dat niet vreemd als je bedenkt dat Freds Bouwtekeningen al vele duizenden keren verkocht zijn. Immers, hoe vaker de bouwtekeningen worden verkocht, hoe groter de kans dat er een ontevreden klant tussen zit.

Maar als je alle reacties die je op het internet tegenkomt op een grote hoop gooit, dan kun je rustig concluderen dat “Fred Schouten” en T.A.P.O gewoon betrouwbare en nette partijen zijn, waar je veilig zaken mee kunt doen.

Naast Freds Bouwtekeningen heeft T.A.P.O. overigens ook de Kippengids uitgegeven.

Deze Kippengids beschrijft alle ins en out van het houden van kippen en bevat tekeningen van diverse kippenhokken die je zelf kunt maken. Ook van deze Kippengids heb ik een review gemaakt die je op deze site kunt lezen.

Foto van handgereedschap.

Hoe zijn de bouwtekeningen ontstaan?

Fred heeft heel wat geklust in z’n leven. Daarbij had hij natuurlijk vaak een tekening nodig om iets te maken. De tekeningen die hij – soms na lang zoeken – tegenkwam op het internet, bleken vaak niet duidelijk, niet volledig of gewoon onjuist. Vaak waren deze tekeningen niet speciaal bedoeld om iets te maken, maar om een product te promoten.

Je kunt je wel voorstellen wat de gevolgen zijn als je met tekeningen werkt die niet kloppen of incompleet zijn.

Vaak kom je er tijdens de klus pas achter dat de tekening niet klopt. Als er kleine fouten in de tekening zitten, kun je het misschien zelf wel oplossen. Bij grote fouten zul je helemaal opnieuw moeten beginnen, of eerst zelf een juiste tekening moeten maken. De lol in het klussen is er op zo’n manier wel snel vanaf!

De teleurstellende kwaliteit van deze tekeningen is voor Fred aanleiding geweest om zelf tekeningen te gaan maken. Maar nu tekeningen die wel correct, volledig en duidelijk zijn. Dat werkt natuurlijk een stuk prettiger!

Fred merkte dat hij niet de enige was die tegen de problemen met de onjuiste tekeningen aanliep. Hij merkte dat er grote behoefte was aan kwalitatief goede bouwtekeningen.

Foto van handgereedschap met een schetsboek.

De 10.000 bouwtekeningen; alle ins & outs

In deze “Freds Bouwtekeningen Review” laat ik je zien wat je allemaal kunt verwachten. Op zich is de benaming “Freds Bouwtekeningen” wel een beetje misleidend, maar dan in positieve zin. Want behalve tekeningen zul je nog veel meer tips en adviezen tegenkomen.

Vooral in de rubriek “FAQ” (Frequently Asked Questions of op z’n Nederlands “Veel Gestelde Vragen”), geeft Fred heel veel tips en advies over materialen, gereedschappen, werkwijzen, veiligheid, tekeningen lezen en nog veel meer.

We hebben ze niet geteld, maar het zijn er wel heel erg veel, de bouwtekeningen van Fred. Ik kan je dus niet zeggen of het er echt 10.000 zijn, maar het zijn er wel veel. Heeeel veel!

Er zijn tekeningen van hele simpele dingen zoals een naambordje of een krantenbak en er zijn bouwtekeningen van hele complexe objecten zoals b.v. een biljarttafel.

Freds Bouwtekeningen is een pakket van digitale bouwtekeningen. Je krijgt de tekeningen in PDF bestand aangeleverd.

De tekeningen zijn allemaal op zo’n manier getekend, dat je in 1 oogopslag weet wat de afmetingen van de diverse onderdelen zijn en waar je die onderdelen moet monteren.

Je ziet op de tekeningen het voor-, zij-, een bovenaanzicht. Om een idee te krijgen hoe het eindresultaat er uit zal gaan zien, staat het ook nog een keer schuin van voren getekend. Duidelijker kan niet!

De kwaliteit van de tekeningen is goed te noemen. Ze zijn genoeg gedetailleerd, zodat je weet wat je moet doen. Aan de andere kant staan er niet teveel details op, zodat je wel het overzicht houdt.

Afgaande op de reacties die op het internet zijn te vinden, kwam er in het verleden wel eens een foutje in de tekeningen aan het licht, maar die zijn er inmiddels allemaal wel uit.

Vaak zijn er meerdere tekeningen voor een werkstuk. Voor een klein krukje is 1 tekening genoeg. Voor grotere werkstukken zijn er meerdere tekeningen, zodat je duidelijk, stap voor stap, kunt zien wat je moet doen.

Je krijgt de tekeningen in een digitaal bestand aangeleverd. Ze worden dus niet thuisgestuurd en door de brievenbus geduwd, maar je kunt zo op je computer downloaden. Wel zo makkelijk. De tekeningen die je wilt gaan gebruiken kun je dan zelf printen als je dat makkelijk vindt.

De bouwtekeningen zijn voornamelijk tekeningen van werkstukken die je van hout kunt maken, dus tafels, stoelen, hondenhokken, carports enz. enz.

Je kunt tekeningen vinden van:

 • Badkamermeubelen
 • Banken
 • Bars
 • BBQ ombouwen
 • Bedden
 • Bijenkasten
 • Bloembakken
 • Boekenplanken
 • Boomhutten
 • Borden
 • Bouwdetails
 • Brievenbussen
 • Bruggetjes
 • Buitenkeukens
 • Bureaus
 • Carports
 • Decoraties
 • Deuren
 • Duivenhokken
 • Emmers
 • Gereedschappen
 • Gereedschapskisten
 • Hangmat frames
 • Hekken
 • Hondenhokken
 • Hooiruiven
 • Horren
 • Houten cadeau verpakkingen
 • Houthokken
 • Insectenhotels
 • Kapstokken
 • Karretjes
 • Kassen
 • Kasten
 • Kattenhok
 • Kerstdecoraties
 • Keukens
 • Kinderkamers
 • Kippenhokken
 • Kisten
 • Kliko ombouwen
 • Konijnenhokken
 • Kozijnen
 • Krabpaal
 • Krantenbakken
 • Krukken
 • Lampen
 • Letters
 • Luifels
 • Marktkramen
 • Nestkasten
 • Ombouw airco
 • Ombouw warmtepomp
 • Ombouw wasmanden
 • Onderzetters
 • Pergola’s
 • Pooltafels
 • Poorten
 • Poppenhuizen
 • Priëlen
 • Raamluiken
 • Radiator ombouwen
 • Rekken
 • Schildersezels
 • Schommels
 • Schragen
 • Schuttingen
 • Schuurtjes
 • Shutters
 • Speelgoed
 • Speelhuisjes
 • Speeltoestellen
 • Stallen
 • Stoelen
 • Tafels
 • Terrassen
 • Trappen
 • Uitbouw huis
 • Veranda’s
 • vijver
 • Vogelhuisjes
 • Volière
 • Vuurtafels
 • Wanden
 • Werkbanken
 • Witgoedombouw
 • Zandbakken

Hieronder vind je een klein gedeelte van het overzicht

Foto van een gedeelte van het overzicht van Freds Bouwtekeningen.
Een gedeelte van de categorieën

Deze categorieën zijn weer onderverdeeld. Onder de categorie bank vind je bij voorbeeld 50 verschillende banken. Van iedere bank zijn er weer een aantal tekeningen naar gelang de grootte van de bank en het te gebruiken materiaal.

Soms staat er een paar dezelfde tekeningen tussen, maar zit er alleen een verschil in de afmetingen.

Hetzelfde geldt voor de te gebruiken houtsoorten. Dezelfde tekeningen, maar het enig verschil is dat de te gebruiken houtsoort die op de tekening vermeld staat, anders is.

Ik heb Fred even om een reactie gevraagd.

De tekeningen worden tegenwoordig vooral op aanvraag gemaakt. Als er dus een tekening in het pakket zit van een bank die 2 meter lang is, maar jij wilt die zelfde bank, maar dan van 3 meter, dan maakt Fred die tekening. Die tekening komt vervolgens in het pakket van bouwtekeningen en is zo dus voor iedereen beschikbaar.

De vermelding van de verschillende houtsoorten is vooral handig als je het hout op maat laat zagen bij de bouwmarkt. Je print dan gewoon de tekening met de houtsoort van jouw keuze en geeft die aan de bouwmarkt. Kan niet fout gaan!

Het betreft eigenlijk allemaal houten objecten. In de bouwtekeningen staat keurig vermeld welke houtsoort je zou kunnen gebruiken. Hier en daar is een metalen steun of beugel nodig.

Bij de bouw van één van de vele kippenhokken heb je natuurlijk kippengaas nodig en glas bij de bouw van een kweekkas.

Laat je trouwens niet van de wijs brengen door de bijgevoegde omrekentabel van inches naar millimeters. Alle maten op de tekeningen zijn in millimeters.

Zelf printen

De tekeningen zijn allemaal zo gemaakt dat je ze gemakkelijk zelf thuis op A4 papier kunt printen. Voor de wat grotere projecten moet je 2 of meer tekeningen printen.

Mocht het niet goed lukken om de tekeningen te printen, dan legt Fred duidelijk uit wat je moet doen om ze wel goed geprint te krijgen.

Mocht het dan nog niet lukken, dan kun je altijd nog even een mailtje naar Fred sturen.

Tekeningen van een theedoos en een wandbord

Bonussen

Bij de bouwtekeningen krijg je ook nog 5 bonussen. Welke zijn dat en wat krijg je dan precies?

Bonus 1: Steigerhouten Tuinmeubelen Gids

Foto van bonus: Steigerhouten Tuinmeubelengids.

Steigerhout is de laatste jaren heel populair geworden. Met de tekeningen in deze gids maak je de mooiste tuinmeubelen zelf. De tekeningen zijn in dezelfde stijl en kwaliteit als de 10.000 bouwtekeningen In deze tuinmeubelen gids vind je tekeningen voor het maken van:

 • Loungestoel (2)
 • Loungebank (4)
 • Loungehoekbank (3)
 • Loungebank U-vorm (1)
 • Lantaarn (1)
 • Bijzettafel (2)
 • Bank (1)
 • Nachtkastje (1)
 • Kapstok (1)
 • Schutting (1)
 • Kruk (1)
 • Barkruk (3)
 • Hart (1)
 • Hondenbed (1)
 • Hoekbar (1)
 • Loveseat (1)
 • TV Meubel (1)
 • Boekenkast (1)
 • Opbergkist (1)
 • Schuttingdeur (1)
 • Eenpersoonsbed (2)
 • Hoogslaper (1)
 • Stapelbed (1)
 • Statafel (2)
 • Tafel (3)
 • Tweepersoonsbed (1)
 • Onderschuifbed (1)
 • Wandpaneel (1)
 • Deur (1)
 • Aanrechtblad (1)

Bonus 2: DWG & CAD Software

Foto van bonus: DWG en CAD software.

De afkorting CAD staat voor Computer Aided Design, of in gewoon Nederlands : Ontwerpen met behulp van een computer. Met deze software kun je tekeningen (2-dimensionaal) en modellen (3-dimensionaal) maken en aanpassen.

De gegevens (data) van de tekeningen die je maakt (of aanpast) met de CAD software, worden opgeslagen in een DWG bestand. DWG staat hier voor DraWinG (tekening)

Bonus 3: Doe Het Zelf Winst

Foto van bonus: Doe Het Zelf Winst.

Ben je helemaal enthousiast geworden en zou je graag met je doe-het-zelf hobby bij willen verdienen? Dan is dit uitgebreide e-boek wat voor jou!

Het staat boordevol tips voor als jij je werkstukken wilt gaan verkopen. Over alles is nagedacht. Als jij je eigen producten wilt gaan verkopen, ga je daar waarschijnlijk best veel tijd (en misschien ook wel geld) in investeren. Het zou zonde van jouw kostbare tijd zijn als al die moeite geen geld opbrengt of zelfs geld zou kosten.

Dit e-boek telt 36 pagina’s en deze pagina’s bevatten naast veel tekst een paar functionele afbeeldingen. Het is dus niet zomaar een leuk boekje om erbij te hebben met een paar nuttige tips (die staat er zeker in), maar het overgrote deel van dit e-book bestaat uit heel nuttige informatie.

Een goede voorbereiding is het halve werk en je zou dit e-boek ook kunnen zien als een soort van checklist om te kijken of je niets vergeet. Er is niets zo vervelend om er halverwege achter te komen dat je niet over belangrijke zaken hebt nagedacht. Als iets niet lukt is dat vervelend, maar het is vervelender als achteraf blijkt dat je met een goede voorbereiding wel succes had kunnen hebben.

Voordat jij de markt op gaat met je kapstokken, kastjes, bedden of wat dan ook, is het slim om eerst na te denken over wat je allemaal wil en kan. Er komen veel nuttige onderwerpen aan bod:

 • Wat wil je? Denk na over het totale plaatje
 • Maak een goed plan
 • Wat wil je gaan maken en verkopen?
 • Bedrijfskosten
 • Waar en hoe vind je klanten?
 • Een eigen website (laten) maken
 • Welke prijzen ga je berekenen?
 • De bouwtekeningen
 • Nuttige tips

Met het beantwoorden van al deze vragen heb je al een solide basis om een eigen businessplan te schrijven en daarmee vergroot je natuurlijk de kans of succes.

Bonus 4: Bouwkundige Benamingen

Foto van bonus: Bouwkundige benamingen.

Ook dit e-boek is veel meer dan dat de benaming doet vermoeden.

Het is niet zomaar een woordenboek over de termen die je in de bouwwereld hoort, maar het staat boordevol met uitgebreide uitleg over bouwkundige benamingen, constructies en alles wat daarmee te maken heeft. Zo wordt bij voorbeeld niet alleen uitgelegd wat het afhangen van een deur is, maar ook hoe je dat moet doen. Bovendien kun je met 1 muisklik naar een YouTube video gaan waar het ook nog een keer wordt uitgelegd.

Dit e-boek is met name interessant voor de klusser die zelf zijn/haar huis (of het huis van een ander natuurlijk) geheel of gedeeltelijk wil gaan verbouwen. Een belangrijk gedeelte van dit e-boek gaat namelijk over bouwkundige onderwerpen. Als jij je al deze informatie eigen kan maken, dan ben je een heel stuk wijzer op het gebied van woningbouw. Het zal je zeker goed van pas komen als je verbouwplannen hebt.

Naast heel veel informatieve tekst, is dit e-boek verder gevuld met tekeningen, tabellen en video’s.

In dit e-boek vind je:

 • Informatie over allerlei termen die in de bouwwereld worden gebruikt.
 • Informatie over bouwvergunningen en tips voor het aanvragen daarvan
 • Informatie over allerlei soorten houtverbindingen
 • Informatie over wat je zelf kunt doen en wat je beter uit kunt besteden

Bonus 5: Levenslange toegang tot de bouwtekeningen

Foto van Freds Bouwtekeningen Ledenpas.

Het lijkt in eerste instantie een beetje flauw om dit als bonus te benoemen, maar toch heeft dit feit wel degelijk toegevoegde waarde.

Stel dat jij wel die bank van de bouwtekeningen wilt maken, maar dan een stuk korter. Omdat jij lid van Freds Bouwtekeningen bent, kun je Fred vragen de standaard tekening aan te passen. Die tekening komt dan gelijk beschikbaar voor alle overige leden.

Omdat er behalve heel veel bouwtekeningen ook heel veel informatie wordt gegeven, is het bijna niet te voorkomen dat er informatie veroudert/verdwijnt en dat er nieuwe informatie bijkomt.

Als je besluit de bouwtekeningen te kopen, dan blijf je ook op de hoogte van alle updates die er doorgevoerd worden op de site van Freds Bouwtekeningen.

Voor wie zijn de bouwtekeningen?

Freds Bouwtekeningen zijn er voor zowel de beginnende als de gevorderde klusser. Als je een beginner bent, kun je vast en zeker een klein project tot een goed einde brengen. De doorgewinterde klusser pakt de uitdagendere projecten aan.

Beginner

Ben jij een beginnende klusser? Dan staat er genoeg leuke projecten in het pakket bouwtekeningen die je tot een goed einde kunt brengen. Je kunt daarbij denken aan een rekje, een gereedschapskist, een plantenbak, een kapstok etc. etc. Het belangrijkst is dat je het leuk vind om aan de slag te gaan en zelf iets te maken.

De duidelijke tekeningen en beschrijvingen laten je stap voor stap zien hoe je te werk moet gaan. Ik ga er even vanuit dat je weet hoe je met een zaag, hamer en schroevendraaier om kunt gaan. Als je dat kunt, ben je zeker al in staat om niet al te ingewikkelde, maar toch hele leuke werkstukken te maken.

In veel beschrijvingen van Freds Bouwtekeningen lees ik trouwens dat het maken van deze werkstukken nu een “fluitje van een cent” is, alsof de onderdelen nu ineens vanzelf op hun juiste plek vliegen en je project in een fractie van de normale tijd is afgerond. Dat is natuurlijk niet zo. Ook bij de kleine en eenvoudige projecten is het van belang om nauwkeurig te werken om een mooi eindresultaat te krijgen.

Ook de lijst met materialen is super handig. Hierdoor weet je vooraf wat je allemaal gereed moet leggen zodat je in 1 keer je werkstuk af kunt maken.

Voor deze projecten kun je veelal volstaan met handgereedschap om toch een mooi resultaat te krijgen.

Als je het jezelf makkelijk wilt maken, dan geeft je de materiaallijst af bij de bouwmarkt en vraag je of zij het voor je op maat willen zagen. Je krijgt dan alle op maat gezaagde onderdelen terug, waardoor je lekker snel kunt werken. Omdat het allemaal machinaal gezaagd is, mag je rekenen op een mooi en strak resultaat.

Foto van een ombouw voor een vuurschaal met materiaallijst.
Voorbeeld van een eenvoudig werkstuk: Ombouw voor een vuurschaal

De enthousiaste doe het zelver

Heb je al de nodige ervaring met klussen en houtbewerking, dan staan er zeker mooie en uitdagende projecten voor jou tussen.

Voor deze werkstukken is het eigenlijk wel nodig om professioneel gereedschap te gebruiken zoals een afkortzaag of een zaagtafel. Door het gebruik van deze machines gaat je werkstuk er veel strakker en professioneler uitzien.

Als je over genoeg kennis en ervaring beschikt, kun je de tekeningen ook aanpassen naar de uitvoeringen en maten die in jouw situatie beter uitkomen. Bij voorbeeld een bank iets langer maken, of juist korter. Of de Kliko ombouw iets hoger of lager maken, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Foto van een kast met materiaallijst.
Voorbeeld van een groter werkstuk: Een Kast

De professional

De complexere projecten vereisen wel de nodige ervaring met houtbewerking en bediening van professioneel gereedschap.

Er staan bij voorbeeld ook tekeningen voor pooltafels bij. Om zo’n project tot een goed einde te brengen moet je echt veel ervaring met houtbewerking hebben en erg secuur werken.

In het pakket zitten ook tekeningen voor een erker, of een aanbouw aan je huis. Het spreekt voor zich dat alleen de professional met bouwkundig inzicht hiermee aan de slag kan.

Foto van een schuurtje met bouwtekeningen
Voor de gevorderde doe-het-zelver: Een schuurtje

Bedrijfsmatig gebruik

Bovendien zijn er ook mensen die de loungebanken, stoelen, tafels etc voor hun klanten op bestelling bouwen en die zo hun eigen onderneming zijn gestart. Op zo’n manier kun je nog geld verdienen met de tekeningen ook!

Foto van een bouwtekening met potloden

Wat kost het?

Het totale pakket kost € 67,-

Dit betreft een eenmalige betaling. Je hebt 30 niet-goed-geld-terug garantie.

Wat gebeurt er nadat je hebt betaald?

Als je besluit om het pakket bouwtekeningen te kopen en je hebt betaald, dan krijg je een inlogcode/gebruikersnaam en een wachtwoord. Met deze gegevens kun jij je op de site van de bouwtekeningen aanmelden.

Je kunt daarna kiezen voor:

 • Bouwtekeningen
 • Bonus
 • Foto’s
 • Mijn Account
 • Zoeken
 • Contact

Zie ook de schermprint hieronder. We zullen ze één voor één even doorlopen.

Homepagina / Welkom!

Als je ingelogd bent, kom je op de homepagina van Freds Bouwtekeningen. Je wordt door Fred welkom geheten en hij geeft je gelijk wat tips over het openen van de tekeningen en hoe de tekeningen te lezen.

Verder vind je op deze pagina een overzicht van 25 veel gestelde vragen en de antwoorden daarop. Veel antwoorden zijn echt heel uitgebreid en bevatten gewoon heel veel informatie.

Ook staat op deze pagina de vraag of jij foto’s van jouw voltooide werkstuk in wil sturen. Fred zet die dan op de site.

Bouwtekeningen

Hier vind je het belangrijkste van de website: de bouwtekeningen.

Bonus

Er zijn 5 Bonussen. In de tekst hierboven hebben we ze uitgebreid doorgenomen

Foto’s

Veel klussers zijn (terecht) trots op hun resultaat en willen dat aan iedereen laten zien.

Hier vind je foto’s van werkstukken die door de kopers van Freds Bouwtekeningen zijn gemaakt. Wat je in 2D op de tekeningen ziet, zie je hier als 3D resultaat terug op de foto’s.

Als jij ook trots bent op hetgeen je gemaakt hebt, stuur dan je foto’s in, dan kan Fred die op de website zetten.

Mijn account

Hier kun je je wachtwoord wijzigen.

Via mijn account / bestellingen kun je ook naar de webshop, maar daar staat niets in. Misschien dat dat in de toekomst nog gaat veranderen, maar vooralsnog is daar niets te vinden.

Zoeken

Hier vind je een handige zoekfunctie. Zoek jij een tekening van een loungebank? Typ hier dan “loungebank” in en je krijgt alle beschikbare tekeningen van loungebanken.

Handige zoekfunctie

Contact

Hier vind je het email adres van Fred. Als je vragen hebt, kun je die aan Fred stellen. Uit eigen ervaring weet ik dat vragen snel beantwoord worden!

Wat krijg je voor je geld?

Voor € 67,- krijg je echt heel erg veel bouwtekeningen.

De tekeningen gaan allemaal vergezeld van een materiaallijst, zodat je dus vooraf weet wat je allemaal bij elkaar moet zoeken of aan moet schaffen.

In het leden gedeelte vind je ook nog een duidelijke uitleg inclusief illustraties hoe je de tekeningen moet lezen

Ook zijn er foto’s van andere klussers van de projecten die zij aan de hand van Freds bouwtekeningen hebben gemaakt.

Heel erg veel informatie over van alles wat met klussen en doe het zelven te maken heeft.

Verder zijn er de volgende bonussen:

 • Een digitaal pakket met tekeningen om steigerhouten tuinmeubelen te maken
 • Hoe je eigen business op te zetten door het maken en verkopen van de zelfgemaakte projecten.
 • Bouwkundige termen. Hier vind je zelfs ook nog tips voor het aanvragen van bouwvergunningen.
 • Een softwarepakket om bouwtekeningen te openen en te bewerken.
 • Levenslange toegang tot de bouwtekeningen en updates van alle info op de site.

Hulp bij problemen. Loop je tegen een probleem aan, stuur dan een mail naar Fred. Hij beantwoordt al je vragen snel en vakkundig.

Je mag Fred ook vragen of hij een tekening voor je wil maken als je iets wilt maken waar nog geen tekening van is.

We hebben diverse malen mailcontact gehad met Fred. Onze ervaring is dat hij snel reageert en weet waar hij het over heeft.

Eigen ervaringen

Zelf heb ik een steigerhouten wandrek gemaakt. Ik heb het alleen iets anders gedaan dan op de tekening staat aangegeven. Verder ben ik de gemakkelijke weg gegaan en heb het hout door de bouwmarkt op maat laten zagen. Het was daarna gewoon een kwestie van voorboren en in elkaar schroeven.

Ik ben echt heel tevreden met het eindresultaat. Maar oordeel zelf.

Mijn zelfgemaakte steigerhouten wandbord

Voor- en nadelen

 • Alle tekeningen zijn geheel in het Nederlands
 • Alle maten zijn in millimeters
 • Bij elke tekening zit een duidelijke materiaallijst. Zo weet je precies wat je nodig hebt en wat je eventueel moet kopen
 • Een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor relatief weinig geld krijg je heel veel bouwtekeningen en heel veel aanvullende informatie
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie
 • Handige zoekfunctie om snel de juiste tekening te vinden
 • Goedkoper dan een tekening laten maken (en dan heb je nog maar 1 tekening)
 • Hier en daar staan wat taalfoutjes in de tekst
 • Via mijn account / bestellingen kom je in de webshop terecht. Deze webshop is echter leeg, je kunt er (nog) niets bestellen

Garantie

Als je twijfelt of Freds Bouwtekeningen wat voor je is, dan is er altijd nog de 30 dagen-niet-goed-geld-terug-garantie.

Je kunt de 10.000 Bouwtekeningen gewoon zonder risico bestellen. Ga gewoon lekker aan de gang. Je kunt de tekeningen 30 dagen lang uitproberen.

In deze 30 dagen kun je ervaring met de tekeningen opdoen. Je hebt dus genoeg tijd om te bepalen of de bouwtekeningen hun geld waard zijn.

Als blijkt dat dit product om de één of andere reden toch niets voor jou is, dan kun je gewoon een mail sturen. Je krijgt dan gewoon je geld terug. Geen gezeur. Geen vragen. Je geld wordt gewoon teruggestort op je rekening.

Je loopt dus geen enkel risico dat je een miskoop doet!

Veel gestelde vragen

Het blijkt dat mensen vaak toch nog wel vragen hebben. De belangrijkste heb ik hieronder even voor je op een rijtje gezet:

Is het veilig om mijn geld over te maken voor de bouwtekeningen?

De verkoper (T.A.P.O.) staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en heeft een Nederlands BTW nummer. Deze gegeven staan allemaal op de site van Freds Bouwtekeningen.

Op het internet komen we een paar reacties tegen van mensen voor wie de bouwtekeningen niet aan hun verwachtingen voldoen, maar voor het overgrote deel betreft het positieve reacties van tevreden gebruikers.

De conclusie is dus wel gerechtvaardigd dat het inderdaad veilig is om je geld voor de 10.000 Bouwtekeningen over te maken naar T.A.P.O

Zijn Freds Bouwtekeningen gratis te downloaden?

Hier kan ik kort over zijn. Het antwoord luidt: Nee

Er is veel tijd en moeite gestoken in het ontwikkelen en up to date houden van de bouwtekeningen. De tekeningen zijn al een aantal jaren op de markt en alle foutjes die in die tijd boven water zijn gekomen, zijn er inmiddels uitgehaald.

Bovendien krijg je een inlogcode, waarmee je levenslang toegang tot de bouwtekeningen krijgt. Mocht je computer ooit een keer crashen (hopelijk niet!), dan kun je gewoon in blijven loggen en hou je toegang tot de 10.000 Bouwtekeningen.

Bij de tekeningen koop je bovendien het recht om raad en advies te vragen als je ergens een keer niet uitkomt. Wie zou je in dat geval het beste kunnen helpen? De maker van de tekeningen zelf natuurlijk!

Wees voorzichtig als je de mogelijkheid ziet om de tekeningen toch gratis te downloaden. Mogelijk krijg je hier problemen mee. Een computer die vastloopt bij voorbeeld, daar zit je niet op te wachten!

Krijg ik ook echt 10.000 bouwtekeningen?

Ik heb ze niet geteld, maar het zijn wel heel erg veel bouwtekeningen. Duizenden zelfs. Goed voor jarenlang klusplezier!

Misschien dat het getal van 10.000 wel iets overdreven is. Maar stel dat je “maar” 5.000 tekeningen krijgt. Dan nóg betaal je nog steeds minder dan 1,5 cent per bouwtekening.

Verder is het zo dat er tekeningen tussen staan op zich niet veel van elkaar verschillen.

Neem het voorbeeld van de boekenplank. Er is een tekening voor een boekenplank van 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140 en 150 cm. Dat zijn dus al 8 tekeningen.

Een ander voorbeeld is het rek met legplanken. Het zijn 2 dezelfde tekeningen. Het verschil zit alleen de Lengte van de legplanken. In deze 2 tekeningen zet Fred 6 verschillende houtsoort die je kunt gebruiken, namelijk eiken, esdoorn, iepenhout, steigerhout, vuren en walnoot.

Zo kom je dus aan 12 verschillende tekeningen. Namelijk 2 (afmetingen) x 6 (verschillende houtsoorten). Desgevraagd laat Fred weten dat dit het gevolg is van de specifieke aanvragen van klanten. Iemand ziet een tekening van een bank van 2 meter. Hij of zij wil die bank maken, maar dan wel in de maat 2,50 meter. Fred maakt dan een nieuwe tekening en die is dan beschikbaar voor alle klanten.

Op welke manier kan ik Freds Bouwtekeningen opzeggen?

Freds Bouwtekeningen is geen abonnement wat je op kunt zeggen.

Je betaalt éénmalig € 67,- en je krijgt daarmee levenslang toegang tot de bouwtekeningen.

Mocht je tot de conclusie komen dat de 10.000 bouwtekeningen niets voor jou zijn, dan kun je dat binnen 30 dagen aangeven. Je stuurt dan een mailtje en krijgt dan gewoon je geld teruggestort. Geen vragen. Geen gezeur!

Ik ben een beginnende klusser. Zijn de 10.000 Bouwtekeningen geschikt voor mij?

De bouwtekeningen zijn geschikt voor iedereen die geen 2 linkerhanden heeft.

Als je een klein beetje handig bent en je kunt een plank op maat afzagen, dan heb je zeker wat aan de bouwtekeningen. Het belangrijkste is dat je er interesse in hebt en dat je het leuk vind om te klussen. Als je eenmaal aan de slag bent, dan doe je ervaring op en kun je steeds grotere projecten gaan maken.

Als je echter niets met klussen hebt, zijn de tekeningen waarschijnlijk niet aan jou besteed. (Maar dan was je waarschijnlijk ook niet op deze pagina beland)

Mening van anderen

Op de website van Freds Bouwtekeningen staan allemaal tevreden klanten, dat is logisch.

Als je verder kijkt op het internet dan kom je (zei het weinig) ook wel negatieve geluiden tegen.

Als je bijvoorbeeld op Trustpilot.nl kijkt, dan kom je ook reacties tegen van mensen die niet kregen wat ze ervan verwachtten. Soms terecht, soms wat minder terecht. Gelukkig is het overgrote deel van de klanten wel tevreden met Freds Bouwtekeningen.

Wat de gebruikers als positieve punten noemen zijn de snelheid waarmee Fred op vragen reageert, de duidelijke tekeningen en de inspiratie die ze uit de tekeningen halen.

Freds Bouwtekeningen Review Oordeel

Nu we zo’n beetje alles hebben behandeld hebben in deze Freds Bouwtekeningen Review, is het de hoogste tijd om met een oordeel te komen:

Naar onze mening is dit pakket “Freds Bouwtekeningen” z’n geld dubbel en dwars waard.

Dit is waarom we tot die conclusie komen:

 • Geschikt voor zowel de beginnende als de doorgewinterde klusser. Er zitten kleine en gemakkelijke projecten tussen en ook zeer uitdagende.
 • Enorm veel bouwtekeningen. Enkele duizenden, teveel om te tellen. En er komen ook nog steeds tekeningen bij.
 • Duidelijke uitleg. Er is een materiaallijst in elke tekening. Bij veel tekeningen is er een begeleidend stappenplan wat uitlegt hoe je te werk dient te gaan
 • 5 Bonussen. Vooral de ‘Bouwkundige Benamingen” en “Doe Het Zelf Winst” zijn zeer uitgebreid. De “Steigerhouten Tuinmeubelen Gids” zal ook veel mensen aanspreken.
 • Altijd hulp beschikbaar bij problemen. Stuur een mailtje naar Fred als je ergens vragen over hebt.
 • Zeer lage aanschafprijs in verhouding tot wat je krijgt voor je geld. Duizenden tekeningen, handige zoekfunctie, mega veel nuttige informatie, levenslange toegang, deskundige hulp bij vragen. Freds Bouwtekeningen is echt veel meer dan alleen maar bouwtekeningen.
 • 30 dagen geld terug garantie. Als het pakket tekeningen en informatie niet aan je verwachten zou voldoen, dan krijg je gewoon je geld terug. Er geldt een termijn van 30 dagen, wat ruim genoeg is om een hele goede indruk te krijgen van het gehele pakket tekeningen en alle overige informatie
 • Ook leuk om inspiratie op te doen voor andere projecten. Omdat er zoveel tekeningen zijn, is het goed mogelijk dat je nieuwe ideeën opdoet. Is het niet van de tekeningen, dan misschien wel van de foto’s van de andere doe-het-zelvers.

Als je meer wilt weten over de 10.000 bouwtekeningen van Fred

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image