Meteen naar de inhoud
vrouwenhanden op een laptop met bord gezond eten en kop koffie ernaast

In deze Dash Dieet Ebook Review laat ik je zien wat het dieet inhoudt en wat je ermee kunt bereiken.

Ik begin met wat uitleg en achtergronden van het Dash dieet.

Ik kan me echter voorstellen dat je vooral benieuwd bent naar de inhoud van het Dash Dieet ebook. In dat geval klik je op “Inhoud Dash Dieet ebook” (nr 6 in de inhoudsopgave hieronder) en voilà, je staat gelijk op de goede plek.

Veel leesplezier met deze Dash Dieet Ebook Review!

Waarom een Dash Dieet Ebook Review?

Misschien denk je erover om het Dash Dieet Ebook aan te schaffen, maar weet je niet of dit boek z’n geld waard is. In deze review ga ik je alles vertellen over het Dash Dieet Ebook en wat je ervan kunt verwachten, zodat jij vooraf weet of je geld goed besteed is.

Wat is het DASH dieet?

onderzoeker die door een microscoop kijkt

DASH is een van oorsprong Amerikaans dieet. In Amerika werd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar manieren om bloeddruk te verlagen zonder het gebruik van medicijnen. Binnen dit onderzoek is het Dash dieet ontstaan, wat vooral gericht is op het welzijn van hart en bloedvaten.

De afkorting staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension oftewel: het aanpakken van een hoge bloeddruk door middel van de juiste voeding. Het dieet is in Amerika diverse malen uitgeroepen tot beste dieet.

Hiermee is dus ook gelijk duidelijk dat dit in de basis geen dieet is om af te vallen, maar om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

Dat neemt echter niet weg dat je met dit dieet zeker wel kunt afvallen. Da’s een kwestie van meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Je gaat er in ieder geval gezond door eten en dat is natuurlijk altijd goed!

De basis van het dieet bestaat uit een aantal basis principes:

 • Matig en gezond eten
 • Gevarieerd en lekker eten
 • Weinig gebruik van suiker en zout
 • Weinig verzadigde vetten

Wat je gaat eten is vooral: verschillende soorten groente en fruit, peulvruchten, verschillende granen (volkoren), mager vlees, kip, vis, magere zuivelproducten en noten.

Wat je minder gaat eten is zout, toegevoegde suikers en rood vlees.

“Oer” dieet

Het is niet toevallig dat dit dieet erg veel lijkt op hetgeen onze verre voorouders aten. Zij leefden van wat de natuur te bieden had (paprika chips in plastic zakken hadden ze toen immers nog niet, om maar eens wat te noemen).

Deze mensen trokken rond en aten wat ze tegenkwamen en eetbaar was. Dat was vooral plantaardig. Af en toe werd er eens een konijn of een wild zwijn gevangen en dan was er wat vlees.

Alles werd onbewerkt genuttigd. Misschien wel verwarmd of geroosterd, maar dat was het dan wel. Er was geen zout of suiker om het geheel op smaak te brengen.

In feite komt het erop neer dat je zoveel mogelijk onbewerkte producten gebruikt. Producten zoals de natuur bedoeld heeft dus.

Maar je hoeft niet bang te zijn dat je met dit dieet gaat eten als een holbewoner. Ondanks dat er veel overeenkomsten zijn, kun je dit dieet ook met een gerust hart aan je gezin of vrienden voorzetten.

Schijf van vijf

Alhoewel er ook zeker verschillen zijn, toont het Dash Dieet ook veel overeenkomsten met de voor ons bekende “Schijf van Vijf”. Dat komt omdat er geen voedingsgroepen worden uitgesloten. Iets wat je bij andere diëten nog wel eens tegenkomt.

Schijf van vijf

Schrijver van het Dash Dieet Ebook

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De schrijver is onbekend. En dat is jammer. Naam mijn mening mag de schrijver trots zijn op dit ebook en had hij of zij gerust zijn of haar naam op de voorkant mogen zetten.

Wat wel bekend is, is wie de uitgever van dit ebook is. En dat is Refer Media in Lelystad. En hier is iets opmerkelijks aan de hand.

Op het adres in Lelystad is inderdaad Refer Media ingeschreven, alleen het bedrijf houdt zich bezig met ICT gerelateerde zaken en ik lees niets over het Dash Dieet.

Als ik de site van het Dash Dieet bekijk, zie ik dat er blogberichten op staan die zijn geschreven tussen 2014 en 2016. Niet allemaal heel recent dus.

Blijkbaar houdt Refer Media zich tegenwoordig niet meer actief bezig met het Dash Dieet, maar verkopen ze het nog wel. Dat is het voordeel van digitale producten. Je zet het 1 keer online en verder heb je er (op de mailbox bijhouden na misschien) geen omkijken naar (als je daar voor kiest)

Hoe belangrijk is dit allemaal?

Laat ik voorop stellen dat het uiteindelijk gaat over de kwaliteiten en het uiterlijk van het Dash Dieet Ebook zelf, en niet over de schrijver en/of uitgever. Het gaat over de achtergronden, de recepten en de uitleg van de recepten en niet over diegene die het ebook geschreven en/of gedistribueerd heeft. Als het ebook voor jou grote waarde heeft, dan is het goed, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Witte schaal met gezonde salade van olijven, feta, rucola en tomaten

Achtergrond van het dieet

Het Dash Dieet is ontstaan uit een Amerikaans onderzoek naar de mogelijkheden om de bloeddruk te verlagen zonder medicijnen te gebruiken.

Deze Amerikaanse artsen hebben mensen met plantaardige voedingsgewoonten als voorbeeld genomen. Je kunt hierbij denken aan vegetariërs en veganisten. Het bleek dat deze mensen minder last van hoge bloeddruk hadden dan mensen die wel vlees eten.

Het onderzoek is gedaan onder 400 proefpersonen van gemiddeld 48 jaar oud met een verhoogde of licht verhoogde bloeddruk. Alle proefpersonen gebruikten geen medicijnen.

Uit het onderzoek kwam het volgende naar voren:

De proefpersonen die het Dash dieet gebruikten in combinatie met weinig zout merkten de grootste daling van hun bloeddruk.

Het Dash dieet werd in Amerika niet alleen aanbevolen aan mensen met een hoge bloeddruk, maar ook aan mensen die te maken hadden met overgewicht of diabetes.

Dat dit dieet geen eendagsvlieg is, blijkt wel uit het feit dat de Amerikaanse mediagigant U.S. News & World Report het dieet van 2010 tot en met 2018 als de nr. 1 op dieet gebied uitriep. Aangezien de afslankmarkt in Amerika groot is, is dat een hele prestatie.

Dash dieet en zout

Een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk is een te hoge inname van zout.

In Nederland is het zo dat we gemiddeld 8,5 gram zout per dag eten. Dat is 2,5 meer dan de norm van 6 gram per dag. Het meeste zout (zo’n 80 %) zit in bewerkte etenswaren, zoals chips, vleeswaren, brood, kaas en dergelijke. De rest van het zout wat we binnenkrijgen (ongeveer 20 %) voegen we zelf aan ons eten toe.

Waarom is dat nu zo belangrijk?

Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, lopen meer kans op andere welvaartziekten, zoals problemen met hart en bloedvaten, nierproblemen en beroertes.

Kijk dus goed op het etiket voor het zoutgehalte, de volgende keer dat je boodschappen gaat doen. En voeg zelf zo weinig mogelijk zout toe aan je eten.

Mediterrane invloeden

Misschien heb je wel eens van het “Mediterrane leefstijl” gehoord. Dit houdt in: veel groente en fruit eten en gezonde vetten zoals olijfolie en vette vis. Maar ook bij voorbeeld voldoende bewegen met matige belasting, voldoende water drinken, een overzichtelijk en hecht sociaal leven en een beperkte mate van stress in je leven.

zwart dienblad met jus d'orange en gezonde gerechten met de zee als achtergrond

Als deze dingen bij elkaar zorgen voor een gunstig effect op de gezondheid. Hierdoor komen de bekende welvaartziektes zoals hart en vaatziekten, kanker en dementie minder voor.

Het aardige is dat dit niet alleen rond de Middellandse Zee voorkomt, maar bij voorbeeld ook in Noord en Midden Amerika en Japan. De gebieden waar deze mensen wonen, worden ook we de “Blue Zones” genoemd. Op het Japanse eiland Okinawa, ook een van deze Blue Zones, wonen overigens gemiddeld de oudste mensen ter wereld.

Ze hebben een leven met niet teveel stress, ze eten en drinken gezond en niet te veel, slapen lang genoeg, ze zorgen voor voldoende beweging door tot op hoge leeftijd nog regelmatig bezig te zijn, bij voorbeeld in hun tuin. Ze hebben kwalitatief goede en voldoende sociale contacten.

“Dash Dieet Werkt”

Hartstichting

Samenvattend komt het neer op deze 3 basis principes:

 • Matig eten en drinken. Je oma zei het al: “Alles met mate” en ze had gelijk. Vooral voor eten en drinken geldt dat overdaad schaadt. Als we in gedachten de eettafels van Grieken, Italianen en vooral Amerikanen voor ons zien, dan zien we lange, rijk gedekte tafels met heel veel eten en drinken daarop. De mensen in de blue zones eten en drinken daarentegen matig.
 • Niet sporten, wel bewegen. Veel mensen in de blue zones zijn niet echt van die sportieve types, maar ze zijn wel veel in beweging. Daarbij moet je denken aan de manier waarop mensen op een natuurlijke manier bewegen. Voorbeelden daarvan zijn tuinieren, traplopen, naar de winkel lopen om boodschappen te doen, het huis schoonmaken, de auto wassen, dat soort dingen. Daarbij is de kans op overbelasting van je lichaam een stuk kleiner dan bij sporten, maar je houdt je lichaam toch op een natuurlijke manier aan het werk.
 • Een overzichtelijk sociaal leven waarbij de kwaliteit belangrijker is dan de kwantiteit. Het is voor deze mensen niet belangrijk om heel veel vrienden op de sociale media te hebben. Wat voor hen telt is dat er mensen zijn waar ze terecht kunnen als er eens iets aan de hand is. Andersom staan ze ook klaar voor anderen in hun gemeenschap. Het is een geruststellend gevoel dat er mensen zijn die om je geven en er voor je zijn als je kleine of grotere problemen hebt.

Wat is het Dash Dieet Ebook?

De naam zegt het al: het is geen fysiek boek wat je in je handen kunt houden, maar een digitaal, oftewel een ebook. Dat wil zeggen dat je na betaling gelijk aan de slag kunt met deze lekkere en gezonde recepten.

Vanzelfsprekend kan je het ebook ook op downloaden op je telefoon en da’s natuurlijk weer lekker makkelijk bij het boodschappen doen.

Hou er wel rekening mee dat het dash dieet in de eerste plaats is ontwikkeld om een hoge bloedruk te verminderen. Dat wil niet zeggen dat je er niet mee af kunt vallen, want dat kan zeker. Gewoon jezelf aan het dieet houden en niet teveel “snacken en snaaien” ernaast. (Maar ja, daarvoor begin je natuurlijk niet aan dit dieet)

Ook iets om in gedachten te houden voordat je aan dit avontuur begint, is dat het meer is dan een dieet. De term nieuwe voedingsgewoonte is waarschijnlijk een betere benaming.

Gebruik dit dieet niet om 2 maanden af te vallen en dan weer terug te gaan naar je oude eetgewoonten. Dat is gewoon zonde van je kostbare tijd en energie. Het is geen “Quick Fix” voor overgewicht!

Inhoud Dash Dieet ebook

Het ebook bestaat uit 7 hoofdstukken en bevat 168 pagina’s met veel achtergrond informatie en ruim 100 lekkere, gezonde en gevarieerde recepten.

De eerste 20 pagina’s van hoofdstuk 1 gaan over het Dash dieet zelf. Hier krijg je achtergrond informatie en uitleg over hoe het dieet werkt. Ook krijg je tips en trics over hoe je het dieet het best kunt gebruiken, hoe je het beste kunt starten, hoe je het beste de eerste en moeilijkste fase door kunt komen enz, enz. Ook krijg je handige boodschappenlijstjes en een lijstje met dingen die niet in je keukenkastje mogen ontbreken.

Persoonlijk voedingsschema

Ieder mens is weer anders en daarom is ook de voedingsbehoefte van iedereen anders. Ben je man of vrouw, beweeg je veel of weinig, ben je oud of jong. Zomaar wat verschillen die een andere en persoonlijke aanpak van je voeding rechtvaardigen.

Met het Dash Dieet Ebook ga je aan de slag om een voor jouw omstandigheden zo goed mogelijk voedingsschema op te stellen. Bouwvakkers en stratenmakers zullen meer mogen eten dan computer programmeurs.

2 labels met de ingrediënten van een voedingsproduct

Gezonde voeding herkennen

Tevens kom je te weten wat goede voeding is en hoe je dit kunt herkennen. Je gaat leren wat er precies op de voedingstabellen op de verpakkingen van voedingsproducten staat.

Ook ga je leren welke producten je beter links kunt laten liggen.

Recepten

De recepten zijn over de volgende 5 hoofdstukken verdeeld:

 • Ontbijt & Smoothies
 • Lunch
 • voor- en bijgerechten
 • Hoofdgerechten
 • Nagerechten

Behalve de nagerechten zijn de gerechten onderverdeeld in 1e en 2e fase recepten (hieronder vertel ik je daar meer over).

In het begin kun je geleidelijk beginnen. Je kunt bij voorbeeld de hoeveelheid vlees die je normaal eet geleidelijk aan meer en meer vervangen door groente. Zo zorg je ervoor dat de overgang geen grote schok is en dat de kans groter is dat je het vol zult houden.

Een andere verdeling die je kunt maken zijn de eenvoudigere en goedkopere recepten die vooral voor doordeweeks zijn bedoeld en de meer uitdagende recepten. Deze laatste zijn vooral bedoeld voor als je meer tijd hebt, bij voorbeeld in het weekend, of voor de iets fanatiekere hobby koks onder ons.

Het 7e hoofdstuk geeft je recepten schema’s voor 14 dagen. Op deze manier hoef je dus niet zelf te verzinnen wat je gaat eten. Da’s wel zo makkelijk.

De schema’s zijn verdeeld in 1e en 2e fase recepten. Ben je wat langer bezig met dit dieet en ben je al aan de 2e fase begonnen, dan hou je dus het schema aan van de 2e fase.

Recepten

Zoals gezegd staan er veel heerlijke recepten in het ebook.

Hieronder zie je een voorbeeld van een recept met zalm.

bord met moot gebakken zalm, groene asperges en tomaat

Je ziet ook gelijk dat er geen buitenissige ingrediënten in zitten die je 1 keer gebruikt en daarna nooit meer. Het meeste heb je gewoon in de koelkast of in je keukenkastje staan. Wel zo makkelijk!

Zoals bovenstaand recept, zo staan er nog ruim 100 lekkere recepten in dit ebook.

Wat dacht je bij voorbeeld van groentepizza, frisse kabeljauw, noedels met kip, winterstoofpot, eiercurry met boontjes of gamba-meloensalade?

Hoe werkt het Dash dieet?

Je zou het Dash Dieet in 2 delen op kunnen delen, namelijk voeding en beweging. Laten we ze eens één voor één bekijken.

Voeding

Bij dit dieet is er een zogenaamde 1e en 2e fase. Wat houdt dat in?

In de eerste fase vermijd je zo veel mogelijk fruit (vanwege de suikers) en volkoren producten (vanwege de koolhydraten). Dit is om je lichaam te laten wennen aan het feit dat je van nu af aan veel minder van deze stoffen binnen gaat krijgen. Het effect is dat je veel minder gaat verlangen naar suiker en zoetigheden.

De eerste 2 weken kunnen wel pittig zijn, maar zijn wel erg belangrijk.

Na deze eerste fase ga je gerechten uit de 2e fase gebruiken. Fruit en volkoren producten maken nu wel deel uit van je dieet, maar omdat je de afgelopen 2 weken gewend bent om geen natuurlijke en toegevoegde suikers te gebruiken, verlang je er ook niet meer naar.

Het dieet voorziet in voldoende eiwitten, zodat je wel vetmassa verliest, maar geen spiermassa.

hardlopende aziatische vrouw in grijze korte broek en sport BH

Beweging

Naast het letten op je voeding raden de makers je ook aan om voldoende te bewegen.

Het is natuurlijk alom bekend dat het goed is om in beweging te blijven en dit is dan ook een goede combinatie met bij voorbeeld het Dash Dieet.

Je krijgt oefeningen om thuis te doen en daarnaast is het goed om minstens 3 keer per week minstens een half uur matig intensief te bewegen. Je kunt dan denken aan stevig wandelen, fietsen of hardlopen.

Niet alleen is voldoende beweging goed voor je lichaam en voor het proces van afvallen, maar ook je mentale gezondheid zal er wel bij varen.

Voor wie is dit dieet bedoeld?

Het Dash Dieet is bedoeld voor mensen die gezond, gevarieerd en toch lekker willen eten.

Omdat dit dieet meer een levensstijl zal zijn dan een echt dieet, is het vooral bedoeld voor mensen die een blijvende verandering willen maken in hun eetgewoonten.

Ook is het dieet geschikt voor mensen die er bewust voor willen kiezen om minder suiker en vooral zout binnen te krijgen.

Omdat het Dash Dieet geen voedingsgroepen uitsluit, is het voor het hele gezin te gebruiken.

Ervaringen van andere gebruikers

De reacties die ik tegengekomen ben, zijn overwegend positief. Op het internet ben ik geen negatieve reacties tegen gekomen.

Voor- en nadelen

twijfelend kijkende jonge vrouw

Zoals altijd zijn er altijd voor- en nadelen aan iets verbonden. Ondanks de vele positieve punten van dit dieet, zijn er ook wel wat dingen op te noemen die minder geslaagd zijn. Kijjk maar even mee.

Voordelen

 • Makkelijke en lekkere recepten die snel te bereiden zijn
 • Recepten afgestemd op jouw persoonlijke omstandigheden
 • Het hele gezin kan meedoen
 • Je hoeft geen vreemde ingrediënten te kopen die je vervolgens nooit meer gebruikt
 • Je gaat meer weten over gezonde voeding, wat je wel en beter niet kunt kopen
 • Geen verzendkosten voor het boek
 • Na betaling kun je direct aan de slag
 • Mooi en goed vormgegeven ebook

Nadelen

 • De bereidingstijd staat niet bij de recepten
 • Met 100 recepten duurt het niet zo heel lang voordat je ze allemaal minstens 1 keer hebt gehad
 • Dit dieet raadt vooral magere producten aan, terwijl tegenwoordig het gebruik van de juiste vetten (bij voorbeeld volle zuivelproducten) wel positiever wordt beoordeeld

Garantie

De makers van het Dash Dieet Ebook zijn zo overtuigd van de kwaliteit van het dieet, dat ze rustig 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie durven te geven.

Mocht het ebook niet aan je verwachting voldoen, dan is één mailtje genoeg om je geld terug te krijgen. Geen moeilijke vragen, geen gedoe. Het wordt gewoon netjes opgelost.

Hierdoor loop je dus geen enkel risico en kun je met een gerust hart het Dash Dieet Ebook bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nv-author-image